Edward Snowden fjernintervjues ved The New Yorker Festival.
Edward Snowden fjernintervjues ved The New Yorker Festival.

 

 

I forbindelse med «The New Yorker Festival» forrige uke gjennomførte Edward Snowden et fjernintervju hvor han snakket om personvern, om hvorfor han lekket opplysninger om myndighetenes omfattende overvåking, og hvorfor han ikke tar sjansen på en rettssak i hjemlandet. Se hele intervjuet lenger ned i artikkelen.

Han imøtegikk også de som forsvarer overvåking av innbyggerne med at de «har ingenting å skjule». Snowden hevder at man da snur opp ned på ansvarsmodellen for hvordan personlige rettigheter fungerer.

– Når du sier, ‘Jeg har ingenting å skjule’, sier du egentlig  ‘ Jeg bryr meg ikke om denne rettigheten. Jeg har ikke denne rettigheten lenger fordi jeg har kommet til det punktet hvor jeg må rettferdiggjøre den!’ Personvern fungerer på den måten at det er myndighetene som skal rettferdiggjøre sin inntrenging på ditt privat område, ikke omvendt!

For dårlig sikkerhet på Google og Facebook

Snowden ble spurt hvordan man beskytte seg selv og sitt privatliv på nettet. Han hovedsvar – ved siden å være bevisst sine personvernrettigheter som nevnt over, var å kun benytte sikre, krypterte tjenester på nett, og ligge unnå tjenester som var «fiendtlige» mot personvernet. Han advarer derfor mot både Dropbox, Facebook og Google. Bruk heller kryptert epost og skytjenester som SpiderOak, sier Snowden videre.

Ønsket åpen diskusjon

Utover personverntipsene snakket Snowden også om hvorfor han lekket dokumenter som avslørte regjeringens elektroniske overvåkingsprogram. Han gjentok gang på gang at han ikke gjorde det for å få en spesifikk endring i overvåkningsstrategi og personvernregler, men kun ønsket en åpen diskusjon om disse temaene.

– Vi kan ha hemmelige programmer. Du vet, det amerikanske folk trenger ikke å vite navnet på hver enkelt som er under etterforskning. Vi trenger ikke å vite de tekniske detaljene for absolutt alle program i etterretningsmiljøet. Men vi trenger å vite de brede linjene for de ressursene vår regjering krever … og hvordan de påvirker oss og hvordan de påvirker våre relasjoner utenlands. Fordi hvis vi ikke gjør det, er vi ikke lenger borgere, har vi ikke lenger ledere. Vi er undersåtter, og vi har herskere.

Ikke garantert åpen og rettferdig rettsak

På spørsmål om hvorfor han ikke returnerer til hjemlandet for å stå til rette for lekkasjene, sier Edward Snowden at hvis amerikanske myndigheter vil garantere ham en åpen og rettferdig rettsak på linje med Dan Ellsberg (militær analytiker som på 70-tallet lekket hemmeligheter fra Pentagon) – slik at han kan få fremmet sin sak for en  jury, vil han gjerne komme tilbake til USA. Men dette har myndighetene ved alle de forhandlingene de hadde hatt, ikke gått med på. Og han henviser til domstolenes og myndighetenes behandling av andre varslere i nyere tid som Thomas Drake og Chelsea Manning, som har overbevist han om at han aldri vil få presentert saken sin for en jury.

 Se hele det spennende intervjuet her:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*