Styremedlem Øystein løsseth i Statoil har de beste forutsetninger for å finne ny konsernsjef i selskapet(Foto: Sveriges Radio)
Styremedlem Øystein løsseth i Statoil har de beste forutsetninger for å finne ny konsernsjef i selskapet(Foto: Sveriges Radio)

Øystein Løseth(56) får 90 millioner svenske kroner etter fem år som konsernsjef i Vattenfall. Den norske sjefen for det største svenske kraftselskapet Vattenfall. Styret i Vattenfall inklusive norske Eli Arnstad, var lite fornøyd da Løseth frem sitt 18. og siste kvartal som konsernsjef i et kriserammet selskap uten samme kraft og energi som Statoil eller Statkraft. Fra 1. oktober ble Øystein Løseth valgt inn i styret i Statoil og skal nå bidra til å finne ny konsernsjef i selskapet, skriver Nordens Nyheter.

Han har jobbet for Statoil før og er både sivilingeniør og bedriftsøkonom. Han var ansatte i Statkraft i Nederland før han begynte i Nuon Energy der han ble konsernsjef . Han ledet fusjonsforhandlingene med Vattenfall som kjøpte Nuon for 89 milliarder svenske kroner før han ble konsernsjef i Vattenfall i 2010. Fire år senere valgte han å gå som følge av svake resultater. Statoil ham som styremedlem eller kanskje som konsernsjef, om han ikke allerede være for gammel, skriver Nordens Nyheter.

Selger selskaper

Siste september var svensk-norske Øystein Løseths siste dag som Vattenfall-sjef. Frem til våren 2015 står han til disposisjon for selskapet. For det får han en lønn- og pensjonspakke på 18 millioner svenske kroner i året. Løseth måtte selge unna selskaper i Polen, Belgia og Finland og kutte antall ansatte fra 40.000 til 30.000. Nå selger selskapet sine vedlikeholdsoperasjoner i Tyskland til ISS. Salget omfatter to datterselskaper med totalt over 500 ansatte. Partene kom ifølge TT ikke avsløre økonomiske detaljene i avtalen. Vattenfall , som er Berlins største energileverandør, vil selge flere selskaper.

Mye dramatikk

Nordmannen kom til Stockholm som «den ukjente Mr. X» etter den omstridte Lars G. Josefsson – klimarådgiver for den tyske forbundskansleren Angela Merkel. Han syvdoblet Vattenfalls omsetning på ti år og sendte også Vattenfalls nettogjeld opp i 155 milliarder svenske kroner. Josefson måtte trekke sef fordi han hadde» pantsatt hele konsernet» av frykt for en ulykke ved et av de tyske atomkraftverkene. Løseth ble ny sjef i Vattenfall, da kraftmarkedet var i fritt fall.

– Jeg så skriften på veggen. Det kom til å bli tøffe år. Prisene var på vei ned. Vi hadde høy gjeld, store investeringsplaner, høye driftskostnader og et ønske om ekspandere i ganske mange land. Og det kunne vi ikke, sa Øystein Løseth i et intervju med Dagens Næringsliv i september. I mars 2011 måtte Vattenfalls daværende styreleder gå på dagen da det ble avslørt at han hadde gitt den tidligere konsernsjefen en hemmelig fallskjerm på 12 millioner svenske kroner.

Høring i Riksdagen

Det svenske tidsskriftet Affärsvarlden skrev at verdien på Vattenfall var halvert. Løseths åremålskontrakt med Vattenfall er på fem år går ut våren 2015. I slutten av oktober ifjor, ett og et halvt år før kontrakten løp ut, offentliggjorde Vattenfall at Løseth ikke kom til å forlenge kontrakten. Vattenfalls la frem sitt verste resultat noensinne: på minus 13,5 svenske milliarder kroner som ga utbytte til den svenske staten.Svenska Dagbladets granskning av Nuon-kjøpet førte til spekulasjoner om at Løseth skulle ha fått en hemmelig bonus på 60 millioner kroner. Det ble en høring i Konstitutionsutskottet i Riksdagen(Kontrollkomiteen på Stortinget) uten resultat. Vattenfalls kjøp av nederlandske Nuon var en skandale. Løseths kjøpeglade forgjenger hadde bladd opp 89 milliarder svenske kroner for Nuon som de mente var altfor dyrt.

Legger ned atomkraft

I 2011 vedtok Angela Merkel at all tysk kjernekraft skulle nedlegges innen 2022. Åtte atomkraftverk skulle avviklet umiddelbart. To var eid av Vattenfall som skrev ned verdien med ti milliarder kroner med en gang. Affärsvärlden skrev at misnøyen med Løseths lederstil økte og han ble beskrevet som «den tause, innesluttede og lunefulle nordmannen». Styreleder Lars G. Nordstrøm i Vattenfall sa til Dagens Næringsliv i september at ingen i Sverige snakker vondt om Øystein Løseth. Han er en trivelig person, kanskje litt lavmælt, men på en positiv måte. Han har vært sjef i en tøff periode og det var ille da han begynte, før det ble bare verre. 1. oktober i år ble Øystein Løseth valgt inn som styremedlem i Statoil, og hans første oppgave sammen med styret er å finne ny konsernsjef i det norske oljeselskapet.

Neste styreleder

Kanskje Øystein Løseth selv passer i denne jobben de neste ti årene frem til han blir pensjonist i 2025. Men med 90 millioner svenske kroner i pensjon fra Vattenfall, er han neppe  tilstrekkelig motivert for jobbe, Men  Øystein Løseth bør med sin brede erfaring, ta over som styreleder i Statoil når Svein Rennemo fyller sytti år i 2016,  skriver Nordic News, i en analyse.

Styreleder Sven Rennemo, som fyller 70 år i 2016, bør erstates av styremedlem Øystein Løseth, som tiltrådte 1. oktober i år(Foto:Statoil)
Styreleder Sven Rennemo, som fyller 70 år i 2016, bør erstates av styremedlem Øystein Løseth, som tiltrådte 1. oktober i år(Foto:Statoil)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*