Petro Porochenko utforeer Vladimir Putin(Foto:Forbes)
Petro Porochenko utforeer Vladimir Putin(Foto:Forbes)

Petro Porosjenko får 55,9 prosent av stemmene, ifølge valgdagsmålinger i Ukraina ifølgenDReuters. Dersom resultatet står seg blir «Sjokoladekongen «landets neste president. Dette er et stort nederlag for president Vladimir Putin og hans forsøk på å få fotfeste i det østlige Ukraina. Med dette valgresultatet er det ikke behov for en andre valgomgang i Ukraina .
Petro Porosjenko , som har tjent en en formue på sjokoladefabrikker,og som var utenriksminister for handel og økonomi i Viktor Janukovitsj presidentperiode utfordrer dermed Vlamimir Putins ekspansjonsplaner.

Ifølge Reuters valgmålinger inntar Yulia Tymoshenko andreplassen i presidentvalget med litt over 12 prosent av stemmene ved valget i ukraina. Mye tyder på at det har vært stor valgdeltakelsen i Kiev og i de ​​vestlige delene av Ukraina . Men det er et delt land som velger president. I øst kunne mange valglokaler ikke åpnes skriver Tidningarnas Telegrambyrå.
Et stort antall Kievbor har stått tålmodig i kø i sommervarmen i løpet av valgdagen for å avgi stemme i det ukrainske presidentvalget.

Rolig valgdag

Göran Färm(S)som leder de svenske Observatørene som har besøkt valglokalene i og like utenfor hovedstaden Kiev i løpet av valgdagen sier til TT at alt gått rolig for seg og og at oppmøtet har vært stort.Han sier at man må sikre at Ukraina forblir et selvstendig land som ingen kan presse. Han sier til TT at det overordnede bildet er at det er flere personer som har stemt enn i noen valg før.Oppkjøringen til valget har vært blodig og preget av splittelse mellom pro- vestlige styrker og separatister som ønsker tettere bånd med Russland. De fleste indikasjoner tyder på at velgerne gir en klar anbefaling til de pro-vestlige kandidatene ifølge Tidningarnas Telegrambyrå.

Direkte dialog

Petro Porosjenko anmodet søndag om «direkte dialog» med folk i Donetsk og Luhansk. Men det er foreløpig uklart hva problemene i øst vil ha å si for prosessen videre med å trekke Ukraina bort fra kanten av stupet.Rent juridisk vil valget bli godkjent, til tross for at inntil to millioner velgere ikke fikk avgitt stemme.

– Valget vil uansett være lovlig gjennomført, sier Berit Lindeman til NTB.Hun bidro på vegne av Den norske Helsingforskomité med koordinering av russiske og ukrainske valgobservatører i Ukraina.FFI-forsker Tor Bukkvoll understreker at alle i Ukraina vet at problemene med valgavviklingen i øst skyldes væpnede grupper som forhindrer valget.

– Det er ikke ukrainske myndigheters skyld at valglokalene ikke er åpne, og jeg tror ikke det vil ha noen vesentlig effekt på legitimiteten til valgresultatet, forklarer Bukkvoll til NTB.I de østlige provinsene i ukraina, Donetsk og Luhansk, var bare elleve av 34 valgkretser åpne, ifølge Ukrainas valgkommisjon. På Krim-halvøya, som er overtatt av Russland, ble det ikke noe valg, skriver Nordic News.

Julia Timochenko tapte presidentvalget i Ukraina(Foto: Gov. Ukraina)
Julia Timochenko tapte presidentvalget i Ukraina(Foto: Gov. Ukraina)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*