Situasjonen på Gaza blir stadig mer alvorlig. Det er fire uker siden Hamas sitt grufulle terrorangrep mot Israel, hvor over 1400 israelere ble drept og mer enn 240 tatt som gisler. I skrivende stund er anslagene at over 10 000 palestinere drept. Bak tallene står det familier og venner som skal leve med tap og traumer. 

Norge har fordømt Hamas sitt terrorangrep mot sivile i Israel, vært klare på at Israel har en rett til å forsvare seg, og vært tydelige på at alle gisler må løslates umiddelbart. Samtidig har vi også understreket at alle selvforsvarstiltak må utføres i tråd med folkeretten, inkludert humanitærretten. Vi har fordømt Israels blokade på Gazastripen. Vi har stemt for FN-resolusjonen som oppfordrer til humanitær våpenstillstand. 

Dette blodbadet kan ikke fortsette. Vi kan ikke, og vil ikke, akseptere de enorme lidelsene og ødeleggelsene i Gaza. Derfor appellerer vi til den israelske regjeringen og til Hamas om å finne en annen vei. Om å stanse volden. Om å løslate gisler. Om å slippe inn humanitær bistand. Israelere og palestinere må gjenoppta forhandlingene om en tostatsløsning. Det blir ikke fred i regionen uten en politisk løsning på Palestina-spørsmålet.

Ingen steder er trygge i Gaza. Akkurat nå er vår hovedprioritet å få de norske borgerne over grensen og til Egypt. Av de over 250 nordmennene som befinner seg i Gaza, er over halvparten barn. Vi er veldig bekymret for hvordan de har det. Grenseåpningen ved Rafah har vært åpen for enkelte utenlandske statsborgere, men enn så lenge har dessverre ikke norske borgere vært oppført på listene over de som slipper ut. Grensepasseringen er planlagt at vil skje i puljer, og mest sannsynlig vil ikke alle vi prøver å hjelpe få tillatelse til å reise ut fra Gaza samme dag. 

Utenriksdepartementet har satt dyktige folk på saken. I Kairo sitter et norsk utrykningsteam klare til å hjelpe når nordmenn kommer ut fra Gaza til Egypt. Teamet består av diplomater og helsepersonell som kan hjelpe med akutte fysiske og psykiske skader, samt utsteding av reisedokumenter og bistå med transport tilbake til Norge. Det er en stor, farlig og komplisert operasjon å få alle over Rafah-grensen til Egypt. Vi må huske at dette er en krigssone. Norge jobber gjennom alle kanaler å få våre borgere opp i den køen, slik at de kommer ut så fort som mulig, skriver utenriksminister Espen Barth Eide fra Arbeiderpartiet

Foto av utenriksminister Esen Barth Eide er tatt av FN. Cesilie Stuedal har fotografert Barth Eide for regjeringen.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*