USAS sentralbanksjef Jerome Powell fotografert av Federal Reserve.

Onsdag satte den amerikanske sentralbanken opp renten med 0,75 prosentpoeng. Det har ikke skjedd 1994. Grunnen til rentehevningene i USA, og verden for øvrig, er forsøk på å stagge den høye prisstigningen og truende resesjon. Man frykter altså stagnasjon og inflasjon samtidig, skriver Nordens Nyheter.

Norges Bank hever samtidig renten med 0,25 prosentpoeng til 2,50 prosent. Årsaken til renteoppgangen er den skyhøye prisveksten i store deler av verden. I Norge har prisene økt med 6,9 prosent fra september i fjor til september i år, ifølge SSBs konsumprisindeks. Det er langt over målet på 2 prosent. Den svenske styringsrenten er på 2,5 prosent fra 30.november. Neste svenske rentemøte er 9. februar neste år.

Sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, mener nordmenn ikke bør bekymre seg for mye etter dagens beskjed fra Federal Reserve. Han presiserer at det går godt i norsk økonomi.

– Den amerikanske renten har ikke stor betydning for renten i Norge, men en liten betydning kan den ha. Det kan øke renteforventningene også her, sa Dørum til TV 2 tidligere onsdag.

Han forklarer at markedene allerede har priset inn rentehevingen, og i teorien skal de derfor ikke reagere veldig på dagens beslutning.

– Den største betydningen kan det få hvis dagens avgjørelse viser seg å være feil, og at de kveler amerikansk økonomi gjennom å være for aggressive i rentesettingen. Da vil det dra oss i retning av svakere vekst ute i verden, og det vil vi merke gjennom vår eksport, forklarer sjeføkonomen.

Han utelukker ikke at en slik feil kan skje, og at det understreker viktigheten av å gå varsomt fram i rentesettingen.

– Man bør unngå å påføre låntakere kalddusjer av denne typen. Men på den andre siden kan ikke en sentralbank tillate å la prisstigningen galoppere av gårde slik som nå. I verste fall må man veien om en nedtur for å få til et ønsket resultat, sier Dørum ifølge TV 2 Nyheter..

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*