Streleder Martin Winterkorn i Scania og Volkswagen(Foto:Scania)
Streleder Martin Winterkorn i Scania og Volkswagen(Foto:Scania)

 

Det finske forsvaret har inngått en avtale med Scanias datterselskap Scania Suomi Oy å kjøpe totalt 184 lastebiler og trekkvogner som skal leveres gjennom 2017. Kontrakten inkluderer service-og vedlikeholdskontrakter på 6 +6 +3 år, pluss en opsjon for levering av ytterligere 69 lastebiler med en total ordreverdi på 600 millioner svenske kroner. Dette er en leveranse i en lang serie med forsvarsleveranser fra svensk industri til det finske forsvaret.Oljefondet har aksjer for nesten ti milliarder norske kroner i Volksagen AG, MAN AG, og Scania, som sies av Volkswagen

-Dette er en strategisk viktig ordre for Scania,sier ChristopherPodgorski,Senior Vice President Trucks i Scania til Nordic News. Han sier at det viser at Scania kan tilby en tilfredsstillende ytelse som kreves i forsvarsapplikasjoner , og når kjøperen teller hver krone , være den produsenten som tilbyr de laveste totale kostnadene .

Lastebil og trekkvogn

Det finske forsvaret kjøper både trekkvogner og lastebiler. Hver og en av dem har i det minste to drivaksler, og noen av trekkvogner har tre aksler for ekstremt god trekkraft. Kjøretøyene skal først og fremst brukes til materialtransport og flertallet av dem er utstyrt med krokløftere . Alle er utstyrt med Scanias 13 liters , 6 – sylindrede inline motorer og Scanias mellomstoreG cab . Bortsett fra valg av farge , lastebilene vi avviker ubetydelig fra sivile lastebiler,primært ved ettermontering av visse typer utstyr på Scanias verksted i Jyväskyläi Finland.

Svensk-tysk teknologi

Bestillingen fra den finske forsvaret er bevis på at Scania ikke bare kan levere vanlige sivile kjøretøy men levere kjøretøy til til ekstremt krevende forsvarskunder, sier Heikki Fant, Product Manager Defence i Scania, Finland har kommet til samme konklusjon som en rekke andre forsvarskunder, nemlig at det ikke lenger er behov for spesialutstyrte kjøretøy for å matche skiftende militære krav. Det er også verdt å merke seg at motorene oppfyller Euro 6,de nyeste utslippsklassekrav, og at R & M vil bli tatt vare på i Scanias landsdekkende nettverk av verksteder.De svenske leveransene til Finland starter i 2014 og vil være ferdige i 2017.

Truer Norden

Russlands forsvarssjef kom i 2012 ifølge VG med en truende advarsel til Finland på grunn av landets NATO-samarbeid. Finlands forsvarsminister avviser kritikken.  Oljefondet har aksjer for 8,5 milliarder kroner i Volksagen AG(eier 1,08 %), har investert 742 millioner kroner i Scania(0,78%), og 706 millioner kroner i M.A.N(9,64 prosent), som også eies av Volkswagen.

– Finlands deltakelse i NATO-øvelser viser at Finland gradvis slutter seg til NATOs aktiviteter. Under visse omstendigheter kan dette skape en farlig situasjon for Russlands sikkerhet, sa forsvarssjef Nikolaj Makarov i en tale i 2012 i den finske hovedstaden, ifølge nyhetsbyrået AFPs gjengivelse av den finske kringkastingen YLE. Den russiske generalen sa at han håpet Finland, i stedet for å utdype samarbeidet med NATO, ville vende blikket mot Russland og styrke båndene den veien. Vinterkrigene mellom Russland og Finland i 1939 og 1940 var klare skremmeskudd for hva som kunne skje med Finland. Nå bidrar svenskene igjen til å styrke det finske forsvaret.

Forsvarssjef Nikolaj Makarev truet Finland i 2012(Foto:Gov.Rus.)
Forsvarssjef Nikolaj Makarev truet Finland i 2012(Foto:Gov.Rus.)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*