Mer enn fire hundre Shell-stasjoner i Norge blir til ST-1 i år.  Metsä satser på biodrivstoff( Foto: St 1)
Mer enn fire hundre Shell-stasjoner i Norge blir til ST-1 i år. Metsä satser på biodrivstoff( Foto: St 1)

Finske Metsä satser ti millliarder kroner på et anlegg for biodrivstoff. Norske Shell solgte nylig bensinstasjonene i Norge til den finskeiede bensinstasjonkjeden St1 som eies av det kooperativeide konsernet Metsä, som eier det børsnoterte selskapet Metsä Fiber. Metsä investerer 1,2 milliarder Euro eller 11,4 milliarder kroner i dagens verdi i det nye anlegget. Professor Kari Lilja ved Aalto Universitetet i Helsingfors sier til Nordens Nyheter at dette er den største investeringen i biodrivstoff og skogindustri i Norden noensinde. Kjøpet av Shells bensinstasjoner er en del av satsingen, skriver Nordens Nyheter

Fremvoksende bioøkonomi

Professor Lilja var en av foredragsholderne på et seminar om den fremvoksende bioøkonomien på Handelshøyskolen BI tirsdag. Styreleder Johan C. Løken i Norske Skogselskap åpnet seminaret i regi av BI og selskapet Xenophon AS som eies av Jon Bingen. Det var over femti deltagere i det nordiske på seminaret på BI i Nydalen i Oslo. Oljefondet satser nå stort på selskaper som satser bevist på bioøkonomi. Oljefondets investering i Nestle er på tretti milliarder kroner, et selskap som er verdens største matprodusent. Norges Banks Investment Management satser også mer enn ti milliarder på nordiske selskaper som produserere biodrivstoff. Fondet eier 8,16 prosent av finske Stora Enso, 4,2 milliarder i finske UPM Kymmene (eier 7,76%) , og 207 millioner kroner i Metsä Board( eier 2,2 %).

Vil ha mer biodrivstoff

– Her har de nye eierne et meget godt utgangspunkt for å styrke forretningen videre og fortsette den verdiskapingen som Shell har lagt grunnlaget for, skriver Shell-sjef Tor Arnesen i en pressemelding i samband med salget. Avtalen inkluderer bensinstasjonsnettet, industri- og marinemarkedet samt transport og forsyning. I tillegg vil Shells flydrivstoff-virksomhet i Norge bli et 50/50 i et Joint Venture med ST1, skriver Norske Shell i en pressemelding før jul.I dag har Shell rundt 420 bensinstasjoner fordelt over hele landet. De skal drives videre med Shells merkevare, bonuskort, drivstoff og andre produkter. Nå satser man altså på bio-drivstoff og går dermed rett i strupen på oljeselskapene. St1 har fra før rundt 40 stasjoner i Norge, hovedsakelig på Østlandsområdet. Stasjonsnettet strekker seg fra Hamar til Arendal. Salget forutsetter myndighetsgodkjennelse og ventes fullført i løpet av året skriver Nordens Nyheter.

Professor  Kari Lilja ved Alto University i Helsinki tror på en fremtid med biodrivstoff i nordiske biler( Foto: LinkedIn)
Professor Kari Lilja ved Alto University i Helsinki tror på en fremtid med biodrivstoff i nordiske biler( Foto: LinkedIn)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*