President Vladimir Putin truer Sverige igjen etter krenkelser av finsk rettitorium tidligere i år( Foto: CBN)
President Vladimir Putin truer Sverige igjen etter krenkelser av finsk rettitorium tidligere i år( Foto: CBN)

I et intervju med avisa Dagens Nyheter sier Viktor Tatarintsev at Sverige ikke kan bli Nato-medlem uten at det vil komme svar fra Russland. Det har president Vladimir Putin selv forsikret ham om.

– Det tror jeg ikke blir aktuelt i overskuelig framtid, selv om opinionen kanskje svinger litt i den retningen. Men dersom det skulle skje, kommer det til å komme motreaksjoner. Putin påpekte at det vil få konsekvenser, og at Russland ville bli tvunget til å svare militært. Våre styrker og missiler må da omorienteres. Alle land som bli med i Nato må være klar over hvilken risiko de utsetter seg for, sier han.

Ambassadøren blir så spurt om hva han vil si til svensker som føler seg truet av Russland i øst.

– Hvem er det som truer hvem? Ta Natos og USAs forsvarsbudsjetter. USAs budsjett er på 750 milliarder dollar, mens Russlands er på 60 milliarder. Det er 13 ganger mindre enn det amerikanske. Da kan du lett trekke egne sluttninger om hvem det er som er sterkest, sier Tatarintsev.

Jagerfly
Også klimaet mellom Russland og Sverige har blitt kjøligere den siste tiden, spesielt etter den voldsomme ubåt-jakten som foregikk i skjærgården utenfor Stockholm i fjor.

I slutten av mai ble svenske jagerfly sendt på vingene for å markere svensk territorium overfor to russiske bombefly av typen TU-22M «Backfire», som kom nær Öland.

– Vi har i formiddag hatt to middels tunge bombefly fra russisk side som gikk ut over Bottenviken og sørover. De snudde på høyde med Ölands sørlige odde. Det er en markering fra Russlands side, sa svenskenes øverstkommanderende Sverker Göransson i P4 Extra. Nordens  Nyheter har i dagens hovedartikkel(oppslag) reist spørsmålet om Norge valgte  feil  jagerfly da regjeringen  Stoltenberg gikk inn for det amerikanske stealth-jagerflyet F-35.  Den norske regjeringen bør vurdere å kjøpe 10-15 jagerfly av typen Gripen E i tillegg til de amerikanske jagerflyene,  skriver Nordens Nyheter i en kommentar.

Russland ambassadør Viktor Tatrintsev  truer Sverige i et  intervju med Dagens Nyheter( foto:Dn.se)
Russland ambassadør Viktor Tatrintsev truer Sverige i et intervju med Dagens Nyheter( foto:Dn.se)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*