Europa  og EU vil strekke seg lenger for å hjelpe Hellas(Foto: Europa.eu)
Europa og EU vil strekke seg lenger for å hjelpe Hellas(Foto: Europa.eu)

EU er fornøyd med en ny reformliste fra Hellas. Vilje til å be­­­kjempe korrupsjon og skatteunndragelse er noe av det som gjør at grekerne nå får forlenget lånepakken. Natt til tirsdag ble den greske regjeringens reformforslag levert til Europakommisjonen. Bare timer senere uttalte kilder knyttet til kommisjonen at listen er omfattende nok og at den danner et godt grunnlag for å kunne avslutte forhandlingene.

Enighet fredag

Allerede fredag kveld kom den greske regjeringen og EU-landenes finansministre til enighet om å forlenge landets lånepakke med fire måneder. Dermed ble den umiddelbare krisen utsatt for Hellas, og en av årsakene kan etter det Nordic News / Nordens Nyheter erfarer være sikkerhetspolitiske. Kansler Angela Merkel vil strekke seg langt for at ikke Hellas havner i russernes hender og må be om økonomisk hjelp.

Legger frem plan

Mandag legger grekerne frem en plan over hvilke reformer landene planlegger å gjennomføre i løpet av perioden. Deretter vil de 19 eurolandene beslutte om de vil godkjenne planen. Forslaget skal også godkjennes av troikaen av IMF, Europakommisjonen og Den Europeiske Sentralbanken. Tyskerne gir i realiteten noe lenger løpetid på lån og krever mindre overskudd enn først antatt på av at president Vladimir Putin spøker i kulissene. Russiske banker og myndigheter kan være villige til å yte Hellas  garantier om det er behov for deet. Det norske Oljefondet eier 4,6 prosent av aksjene i russiske VTB Bank OJSC, og har investert 5,5 milliarder norske kroner i banken (beholdningstall i Norges Bank fra desember 2013).

Banker på døren

Den russiske regjeringen og russiske banker står klar til å gi Hellas lån og støtte dersom EU kaster Hellas ut av Eurosonen. Dette scenario har vært grundig drøftet og i samtaler mellom president Barrack Obama, kansler Angela Merkel og president Francois Hollande, kan et scenario med Hellas utenfor Eurosonen gi Russland et påskudd til å få tilgang til greske havner, ikke gjennom noe militært angrep, men gjennom økonomisk bistand og hjelp til grekerne, skriver Nordic News / Nordens Nyheter.

Venter i kulisssene

Etter fredagens enighet i eurogruppen, understreket den greske statsministeren Alexis Tsipras at Hellas står overfor store utfordringer.

– Vi vant slaget, men ikke krigen ettersom de virkelig store problemene – ikke bare dem relatert til diskusjoner og vårt partnerskap med EU – fremdeles ligger foran oss, sa Tsipras på gresk TV ifølge Bloomberg News. Hva han ikke sa noe om, er at Russland venter i kulissene, og kan være villige til å yte lån til Hellas dersom EU sier nei til en lånepakke.

Godkjente avtale

EU er altså fornøyd med en ny reformliste fra Hellas. Vilje til å be­­­kjempe korrupsjon og skatteunndragelse er noe av det som gjør at grekerne nå får forlenget lånepakken. Natt til tirsdag ble den greske regjeringens reformforslag levert til Europakommisjonen. Bare timer senere uttalte kilder knyttet til kommisjonen at listen er omfattende nok og at den danner et godt grunnlag for å kunne avslutte forhandlingene. Troikaen  godkjente altså reformtiltakene fra Hellas . Troverdige kilder sa til Nordens Nyheter at sikkerhetspolitiske argumenter har vært med  i  vurderingen av  forholdet til Hellas. Kansler Angela Merkel og Europa har strukket seg lenger enn først antatt, av sikkerhetspolitiske årsaker etter Russlands fremferd i Ukraina.

Kansleer Angela Merkel har nedlagt et enormt arbeid både med våpenstillstanden i Ukraina, og for å finne en løsning for det økonomisk kriserammede Hellas(Foto: Bundeskanzlerin.de)
Kansleer Angela Merkel har nedlagt et enormt arbeid både med våpenstillstanden i Ukraina, og for å finne en løsning for det økonomisk kriserammede Hellas(Foto: Bundeskanzlerin.de)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*