Tobias Billström, Utrikesminister, Regeringskansliet.

Når vi inviterer alle ambassadører til Nobel-festen i Stockholm ,er dette en bevist politikk fra Nobel-stiftelsens side. Direktør i Nobelstiftelsen Vidar Helgesen sier at man går tilbake til den gamle strategien for årets middag. Helgesen sier til Sveriges Radio at man trekker tilbake invitasjonen til Russlands ambassadør. Nobel-komiteen trekker også tilbake invitasjonene til Irans og Hvite-Russlands ambassadører

Hvem som har takket nei til årets Nobel-middag er fortsatt uklart. Partileder Jimmy Åkesson i Sverigedemokratene, som er invitert, har takket nei til Nobel-festen av hensyn til andre viktige gjøremål. Utenriksminister Tobias Billstrøm i Stockholm, som var gjest i programmet » Tretti minutter» i SVT, TV 2, mener at Tyrkia vil godkjenne det svenske NATO-medlemskapet i oktober når det tyrkiske parlamentet åpner høstsesjonen.

Påvirker ikke NATO-medlemsskap

Ytringsfriheten i Sverige ligger fast og vi vil se på «ordningslagen» for å komme tilrette med å få til et forbud mot koranbrenning i Sverige, sa utenriksminister Tobias Billstrøm i Sveriges Televisjon torsdag kveld.

Tyrkia har ikke tatt sin endelige beslutning om når saken vedtas i den tyrkiske riksdagen. Billstrøm sier at NATO-vedtaket kan ta tretten dager eller mer tidlig i oktober. Koranbrenning eller ikke, vil ha liten innflytelse på tyrkernes beslutning i denne sammenheng. Men Erdogan sa nylig i en tyrkisk avis at koran-brenningene i Sverige må stoppes før Tyrkia sier ja til svensk NATO-medlemsskap. SVenskene tror at Erdogans seneste intervju er et forsøk på å påvirke politikken innenriks i Tyrkia.

Sverige befinner seg i den alvorligste sikkerhetspolitiske situasjonen siden andre verdenskrig og vi må få gjennom Sveriges medlemskap i NATO. Det haster med å få til » en for alle- alle for en». Blir Sverige medlem av NATO før jul?

-Det ser positivt ut- om det ikke allerede skjer i oktober, sier utenriksminister Tobias Billgren i Sveriges Television. En amerikansk delegasjon fra Kongressen i Washington , som er på besøk i Stockholm. krever at Tyrkia godkjenner svensk NATO-medlemsskap, for å få kjøpe det amerikanske jagerflyet F-16, som det norske forsvaret erstatter med det amerikanske jagerflyet F-35

Foto: Tobias Billstrøm, regeringskansliet i Stockholm, Kilde Sveriges Television.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*