Jas 39 Gripen flyr over Visby på Gotland for å avskjære russiske inntrengere. (Foto:Airheqadsfly.vom)
Jas 39 Gripen flyr over Visby på Gotland for å avskjære russiske inntrengere. (Foto:Airheqadsfly.com)

Russland kan okkupere Gotland på få timer. NATO kan derfor ha utarbeidet en beredskap for å bistå Sverige i tilfelle av et russisk angrep. Fredsforsker Wilhelm Agrell ved Lunds Universitet sa i juni ifjor til Sveriges Radio at dette er en ny dimensjon i diskusjonen kampen om makten i Østersjøen. Han mener at den som kontrollerer Gotland, kontrollerer Baltikum. Derfor må NATO slå til først for å bistå de nye medlems-landene i Baltikum i tilfelle et russisk angrep. Dermed er Gotland i Østersjøen et nytt spenningsområde mellom øst og vest i Østersjøen, skriver Nordens Nyheter. 16.  juni 2016 økte spenningen i Østersjøen. Kinesiske krigsskip skal denne uken(juli 2017) øve i Østersjøen sammen med den russiske marinen. De nordiske landene følger nøye med på det som blir sett på som en maktdemonstrasjon. Denne artikkelen fra 20116 er oppdatert 24. juli 2017.

Helt nytt konfliktområde

– Det økende russiske og kinesiske nærværet i Østersjøen er ei politisk markering, og det vil medføre at de følges nøye av vestlige fartøy. De vil ha fly i lufta som følger med på det som skjer, sier Robert Dalsjö, forskingsleiar på det svenske Försvarets forskingsinstitutt til Sveriges Radio. Nordens Nyheter har i flere artikler skrevet at det er strateegisk viktig å samordne det nordiske forsvaret omkring Østersjøen, skriver Nordic News.

Forsvarsanalytiker Tor Bukkholm i Forsvarets Forskningsinstitutt, sa dengang til Nordens Nyheter at han ser en russisk okkupasjon av Gotland i Østersjøen som usannsunlig. Sverites Radio har i flere reportasjer drøftet muligheten for en russisk invasjon på Gotland, den største øye i Østersjøen etter Åland. Analytiker Bukkholm i FFI , med Russland som spesialitet , sier at det er lite sannsynlig at russerne forsøker å angripe Gotland,som har lange historiske svenske tradisjoner i det nøytrale Sverige. Han sier at den okkuperte Krim-halvøya, som tilhørte Ukraina, tidligere var en del av Sovjetunionen. Han sier at russerne vet at Gotland i alle tider har vært en del av Sverige og han ser det derfor som usannsynlig at Russland vurderer å okkuperer øya Gotland. Dersom Russland okkuperer den svenske øya Gotland, vil man kunne kontrollere Østersjøen og Baltikum, skriver Nordens Nyheter. Derfor har NATO høy beredskap for det som skjer i og omkring Gotland i Østersjøen.

Satser på forsvaret

Nylig vedtok Sveriges Riksdag ny langtidsplan for det svenske forsvaret fra 2016 – 2020. Den svenske Riksdagen legger 10,2 milliarder svenske kroner ekstra på bordet til økt forsvarssatsing de neste årene. Dette kommer på toppen av regjeringens foreslåtte økning på 7 milliarder svenske kroner.Tirsdag vedtok Sveriges Riksdag en ny langtidsplan for det svenske forsvaret 2016 – 2020. Den svenske Riksdagen er enig om å legge 10,2 milliarder svenske kroner ekstra på bordet til økt forsvarssatsing de neste årene.Den felles svenske utenriks- og forsvarskomiteen trakk fram russisk aggresjon som et av argumentene for å styrke det svenske forsvaret. Freds- og konfliktforsker Wilhelm Agrell ved Universitetet i Lund sier til Sveriges Radio at forsvaret av Gotland i Østersjøen er altfor svakt. Den svenske komiteen skriver at med bakgrunn i den russiske aggresjonen mot Ukraina,at den svenske forsvarsevnen bør styrkes.

Fra partner til rival

‘I Tysklands nye sikkerhetspolitiske retningslinjer går Russland fra å være «partner» til «rival», ifølge en lekkasje i Die Welt. Forholdet mellom Europas to stormakter er iskaldt.Flere russlandskjennere mener nå at Russland driver en «hybridkrig» mot Tyskland, altså kommer med målrettede ikke-militære angrep. Formålet skal være å destabilisere landet og det ultimate målet å styrte Angela Merkel, slik for eksempel Ruth Forsyth i tenketanken Atlantic Council formulerer det. Forholdet mellom de to stormaktene i Europa setter dagsorden utover sommeren. Først skal EUs sanksjoner mot Russland på grunn av Ukraina-krigen forlenges med et halvt år, noe som sannsynligvis går igjennom på EU-toppmøtet i slutten av juni. 8–9 juli er det NATO-toppmøte i Warszawa, et møte der nettopp problemene med den store naboen i øst blir hovedtemaet, skriver Aftenposten.

Mer penger til forsvar

For første gang siden den kalde krigen har Tyskland vedtatt å øke bevilgningene til eget forsvar, noe som ikke minst har sammenheng med Putins politikk.I fjor ble Forbundsdagen utsatt for cyberangrep og måtte sette opp hele sitt datasystem på nytt i etterkant. I vår ble partisentralen til Merkels kristeligdemokratiske parti CDU rammet. De ble advart av tyske sikkerhetsmyndigheter i forkant.Hackergruppen som antas å stå bak begge angrepene, er kjent som «Sofacy» eller «APT 28», skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung. Gruppen skal stå i tett forbindelse til den russiske staten.Russiske flagg er observert under Pegida-demonstrasjoner. Det nye høyrepopulistiske partiet Alternative für Deutschland har markert seg som spesielt russlandsvennlig.Nestleder Alexander Gauland har blant annet hatt møte med Putins personlige sekretær og den beryktede Kreml-nære-ideologen Alexander Dugin. Tidligere i vår avslørte Der Spiegel at ungdomspartiet til AfD, Junge Alternative, har inngått et forbund med ungdomspartiet til Putins parti Forent Russland.

Nettverk for Putin

AfD-representant i Europaparlamentet Marcus Pretzell har også besøkt Krim med russisk visum for å delta i et møte med russiske politikere, ifølge Huffington Post.300 menn skal ifølge tidligere Moskva-korrespondent for Focus, Boris Reitschuster, være identifisert av tyske hemmelige tjenester som en slags paramilitært nettverk for Putin i Tyskland., skriver Aftenposten. Reitschuster skriver om dette i boken Putins verdeckter Krieg, Putins skjulte krig. Bild fulgte opp med en artikkel om «hæren» som skal være en slags sovende gruppe, klar til å slå til hvis det trengs. De fleste av de 300 skal ha bakgrunn fra skolene der det undervises i den russiske kampsporten Systema. Også folk knyttet til Putins beryktede MC-gjeng Nattulvene, tidligere elitesoldater sovjetiske/russiske veteranforbund i DDR og kriminelle bander skal tilhøre nettverket.Det mest berømte eksempelet på russisk desinformasjon i Tyskland er «Lisa»-saken i vinter. Den førte også til at tysk etterretningstjeneste på oppdrag fra Merkels kontor etterforsker russisk desinformasjon i Tyskland, skriver Aftenposten.

Forsvarsminister Peter Hultqvist i Stockholm har et svakt forsvar på øya Gotland i Ødstersjøen( Foto: Henrik Montgomery)
Forsvarsminister Peter Hultqvist i Stockholm har et altfor svakt forsvar av den svenske øya Gotland i Østersjøen(Foto:Henrik Montgomery)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*