UN i New York (AP) – Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy sa tirsdag at Russland «våpen» alt fra mat og energi til bortførte barn i sin krig mot Ukraina – og han advarte verdens ledere om at det samme kan skje med dem. «Når hat blir våpen mot én nasjon, stopper det aldri der,» sa han på FNs generalforsamlings årlige toppmøte. «

Målet med den nåværende krigen mot Ukraina er å gjøre vårt land, vårt folk, våre liv, våre ressurser til våpen mot deg – mot den internasjonale regelbaserte orden.» Krigen i Ukraina har forsterket store globale forsyningsforstyrrelser forårsaket av pandemien, ført til en enorm økning i mat- og energiprisene, rykket den globale økonomien og økt motgang i mange utviklingsland.Flere tiår gamle energiforsyningskanaler til Europa fra Russland, en stor olje- og gassprodusent, ble stoppet eller alvorlig forstyrret av krigen på grunn av sanksjoner, handelskonflikter, rørledningsavstengninger og et stort press fra vestlige land for å finne alternative kilder. Både Russland og Ukraina er også store korneksportører, og Russland trakk seg i sommer fra en avtale som tillot forsendelser av ukrainsk korn gjennom Svartehavet.

Zelenskyy pekte på mat- og drivstoffknasene, og han fremhevet det Ukraina sier var kidnappinger av minst titusenvis av barn tatt fra Ukraina etter Moskvas invasjon: «Hva vil skje med dem?» «De barna i Russland er lært opp til å hate Ukraina, og alle bånd til familiene deres er brutt. Og dette er helt klart et folkemord,» sa Zelenskyy i bemerkninger som varte i 15 minutter – møtets ofte oversett tidsbegrensning. Den internasjonale straffedomstolen utstedte i mars en arrestordre på Russlands president Vladimir Putin og en annen tjenestemann, og anklaget dem for å ha bortført barn fra Ukraina. Russiske tjenestemenn har nektet for tvangsoverføringer av barn, og sier at noen ukrainske ungdommer er i fosterhjem.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy taler til den 78. sesjonen i FNs generalforsamling, tirsdag 19. september 2023. (AP Photo/Richard Drew)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*