CEO Warren East i Rolls Royce(Foto: Rolls Royce.com)

Rolls-Royce har signert en avtale om å selge motorvirksomheten Bergen Engines til det globale konsernet Langley Holdings plc for en virksomhetsverdi på 63 millioner euro. Langley finansierer kjøpet med eksisterende kontantreserver, sammen med arbeidskapitalkrav for Bergen-virksomheten fremover. Langley Group er fotsatt «under family ownership» ifølge nettstedet 4-Traders.com.

Det avtalte salget av Bergen Engines er en del av Rolls-Royce sin pågående porteføljegjennomgang med målsetning om å skape en mer fokusert gruppe, og følger en strategisk gjennomgang av Bergen Engines. Det vil bidra til at Rolls-Royce gruppen når sitt mål om å generere over £2bn fra salg av eiendeler, som annonsert i fjor. 70 millioner euro i inntekter fra transaksjonen, sammen med 40 millioner euro i kontanter som nå holdes i Bergen Engines og som skal beholdes av Rolls-Royce, vil bli brukt til å hjelpe med å gjenopprette Rolls-Royce sin balanse, og støtte selskapets ambisjon om å forbedre kredittverdigheten.

Det avtalte salget inkluderer motorfabrikken, serviceverkstedet og støperiet i Norge; motor- og kraftverkdesign; og et servicenettverk som strekker seg over syv land. Bergen Engines sysselsetter over 900 ansatte over hele verden, inkludert 650 ved hovedkontoret på Hordvikneset. I 2020 omsatte virksomheten for rundt 200 millioner euro, med aktiva og passiva fra virksomheten som er presentert som eiendeler holdt for salg i Rolls-Royce Holdings plc sitt konsoliderte balanseregnskap.

Langley Holdings, som har hovedkontor i Storbritannia, er et globalt industrikonsern med hovedvirksomhet i Frankrike, Tyskland, Italia og Storbritannia, i tillegg til høy tilstedeværelse i USA. Konsernet sysselsetter rundt 4600 personer. Virksomhetsområdene dekker alt fra produksjon av kraftsystemer, pakkemaskiner og elektriske motorer og generatorer, til produksjon av sikkerhetskritisk mekanisk håndteringsutstyr, inkludert for Storbritannias forsvarsdepartement sitt anlegg for ubåt-missillasting ved Coulport i Skottland. Konsernet ble etablert i 1975 av Anthony Langley, som er styreleder og CEO, og er økonomisk uavhengig og fortsatt under familiens eierskap. Som en del av Langley-konsernet vil Bergen Engines bli drevet som et frittstående selskap.

Avtalen må oppfylle enkelte avsluttende betingelser. Vi har varslet den norske regjeringen om det avtalte salget, og transaksjonen er forventet å ferdigstilles 31. Desember 2021. Bergen Engines sitt langsiktige partnerskap med Kongsberg Maritime, som distributør av Bergen Engines medium speed motorer til det maritime markedet, skal etter planen videreføres.

Warren East, CEO for Rolls-Royce, sa: – Vi mener at denne avtalen vil gi Bergen Engines og sine dyktige medarbeidere en ny eier som kan ta virksomheten videre til neste steg i sin reise. Salget av Bergen Engines er en del av en pågående gjennomgang av vår portefølje for å skape en enklere og mer fokusert gruppe, og bidrar til vårt mål om å generere minst 2 milliarder pund fra salg av selskaper, som kunngjort i fjor.

Anthony Langley, Styreleder og CEO for Langley Holding plc, sa: – Vi er veldig glade for denne avtalen med Rolls-Royce. Kjøpet av Bergen Engines er et strategisk steg i utviklingen av vår divisjon for kraftløsninger, og jeg ser frem til å ønske de over 900 medarbeiderne i Bergen Engines velkommen til vår familie av selskaper.

Jon Erik Røv, Administrerende direktør i Bergen Engines, sa: – Dette markerer begynnelsen på en ny era for Bergen Engines. Gjennom investeringene Rolls-Royce har gjort i vår virksomhet, sammen med våre dedikerte og dyktige ansatte og vårt verdenskjente kvalitetsstempel, er jeg sikker på at Bergen Engines vil blomstre med Langley Holdings

Salget ble senere på kvelden bekreftet av Rolls-Royce i en pressemelding ifølge BT/E24.

Prislappen for motorvirksomheten er 63 millioner. Det tilsvarer drøyt 655 millioner kroner.

– Dette markerer begynnelsen på en ny æra for Bergen Engines, sa administrerende direktør Jon Erik Røv i Bergen Engines i meldingen fra Langley ifølge næringslivsnettstedet.

Rolls Royce in London photographed by Pinterest.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*