Statsminister Mette Fredriksen fotografert i Statsministeriet i København.

Valgresultatene på Nasjonaldagen tyder på at Danmark får ny regjering, og at Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen gå av som statsminister. Dermed forsøker Mette Fredriksen fra sosialdemokratene å danne regjering. Den røde blokken får 90 mandater, ifølge valgdagsmålingen. Blå blokk får 80 mandater. Det er 185 mandater på Folketinget. Rasmussen slapp en bombe før danskene gikk til valgurnene i dag.

Han oppløste borgerlige-liberale blokken som har regjerit Danmark, og åpnet for et samarbeid på tvers av de politiske skillelinjene.Klokken 20.00 stengte valgurnene i Danmark og vårt naboland fikk den første pekepinn på hvordan valget vil gå. Den første valgdagsmålingen til Dansk Radio går Socialdemokratene tilbake fra valgresultatet i 2015, og ligger an til å få 25,3 prosent. Det er et nederlag for partileder Mette Frederiksen, men det betyr ikke at statsministerdrømmen er knust.

Hennes støttepartier Enhetslisten, De Radikale og Socialistisk ligger an til en dobling i størrelse, skrivedr VG.

Hvis valgdagsmålingen holder vann, vil partiene som peker ut Mette Frederiksen som statsminister til sammen ha over 50 prosent av stemmene. De har også flertall uten det danske miljøpartiet, Alternativet. Socialdemokratiet ligger også an til å bli det største partiet i Folketinget, viser valgdagsmålingen fra Dansk Radio.

Taper velgere

Statsminister Lars Løkke Rasmussens parti Venstre ser ut til å holde seg stabilt på målingen, og ligger an til en oppslutning på 20 prosent. Men det var ikke nok til å få fortsette som statsminister fordi den blå blokken har tapt mange velgere. Hovedårsaken er at Dansk Folkeparti ser ut til å bli mer enn halvvert og ligge an til et resultat på litt over ni prosent.

Ved valget i 2015 gjorde de et brakvalg, og fikk 21,1 prosent av stemmene og ble det nest største partiet i Danmark. Det er fortsatt spenning knyttet til om høyrenasjonalisten Rasmus Paludan og hans parti Stram Kurs kommer inn på Folketinget. Meningsmålingene har ikke noe tydelig svar på dette, fordi partiet ligger rundt sperregrensen, som i dansk valg er på to prosent, skriver VG.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*