Sjef for den svenske Riksbanken Stefan Ingves(Foto: Sveriges Riksbank)

Den svenske sentralbanken, Riksbanken, holder styringsrenten, også kjent som reporenten, uendret på null prosent og opprettholder rammen på verdipapirkjøpene, men kommuniserer samtidig at de kan vurdere å senke renten ytterligere dersom det blir nødvendig. Norsk ekspert spår at den norske styringsrenten vil være fem ganger så høy til jul, ifølge en pressemelding fra den svenske Riksbanken.

Til tross for at sentralbanken oppjusterer sine estimater på KPIF-inflasjon fra tidligere 1,5 prosent til 1,8 prosent på årsbasis i 2021, understreker de at prisveksten er av midlertidig art, spesielt når det kommer til forbrukerpriser.

«Pengepolitikken må fortsette å støtte økonomisk aktivitet. Hovedstyret kan senke reporenten eller på annen måte gjøre pengepolitikken mer ekspansiv hvis inflasjonsutsiktene svekkes. Dette gjelder spesielt hvis inflasjonsmålet trues,» skriver Riksbanken.

Banken understreker blant annet at forholdene i arbeidsmarkedene ikke er normalisert enda, og at koronaviruset fortsatt utgjør en trussel.

Samtidig åpner hovedstyret for å gjøre pengepolitikken mindre ekspansiv når forholdene tillater det.

«Dersom inflasjonen overskrider målet betydelig, vil en mindre ekspansiv pengepolitikk kunne rettferdiggjøres», skriver banken.

DNB Markets skriver i en kort kommentar at de mener det faktum at Riksbanken opprettholder verdipapirkjøpene innen rammeverket understreker deres syn på å fortsette å støtte økonomien i gjeninnhentingsprosessen, men samlet sett at Riksbanken er optimistiske når det kommer til økonomiens fremtidsutsikter. Bankens syn er dessuten forbedret fra april, noterer meglerhuset, ifølge Dagens Næringsliv.

Rentestrateg Lars Mouland tror renten som bestemmer boliglånsrenten din vil ganges med fem innen jul.

– Jeg tror det er veldig god sjans for at flytende rente i sum vil bli dyrere enn fastrente, sier han til Dagens Næringsliv..

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*