Inflasjonen i Sverige avtar, men er fortsatt altfor høy. Ny informasjon, som at tjenesteprisene øker uventet raskt og en svakere svensk krone, tyder på at inflasjonen avtar saktere enn ventet. den svenske Riksbankens renteøkninger gir effekt, men for at inflasjonen skal komme tilbake til målet på 2 prosent innen rimelig tid, må pengepolitikken strammes ytterligere inn, skriver den svenske Riksbanken.

Hovedstyret har derfor besluttet å heve styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 3,75 prosent. Dermed er den svenske og norske rentene like høye. Prognosen er at den svenske styringsrenten settes opp minst én gang til i år. Styret i Riksbanken har også besluttet å øke salgstakten for statsobligasjoner fra 3,5 til 5 milliarder svenske kroner per måned fra september i år. Sverigesriksbank regnsker med ytterligere en renteøkning i august i år, mens norges bank også frykter at det blir ytterligere en renteøkning

Statsminister Jonas Gahr Støre trekker frem flere grep fra regjeringen som trer i kraft 1. august, og som kan bidra positivt inn i folks privatøkonomi i en samtale med ntb:

  • Barnehage blir gratis fra tredje barnet for foreldre som har flere barn i barnehagen samtidig. Det vil gjelde rundt 3000 barn. I tillegg innføres det gratis barnehage for alle i Finnmark og Nord-Troms, noe som gjelder rundt 4000 barn.
  • Ordningen med tolv timer gratis SFO utvides til å gjelde for annenklassinger. Dette gjelder for 60.000 elever.
  • Studiestøtten økes med syv prosent for skoleåret 2023–2024.

Fra 1. september endres strømstøtteordningen slik at den beregnes for hver time. Det betyr at den treffer mer presist og tar bedre høyde for svingninger i strømprisen gjennom døgnet.

I tillegg innførte regjeringen og budsjettpartner SV flere grep fra 1. juli: blant annet ungdomsgaranti, økte sosialhjelpssatser og 200 kroner mer i måneden i barnetrygd for barn over 6 år. Det er bare den norske og svenske kronen som står utenfor valutasamarbeidet i EU. Danskene har fortsatt sin krone men den følger euroen og dette har ført til at danskekrona har steget til over 160 mot en norsk hundrelapp. Svenskene er like grinete og vi opplevde selv dårlig vekslinsvaluta for norske kroner i skåne og København. Vi besøkte kong Kristian kvarts slott Fredriksborg på Sjælland , noe som ble en meget dyr fornøyelse, skriver Nordens Nyheter.

Nordens vakreste slott er bygget av kong Kristian kvart av Danmark-Norge og ligger i Hillerød på Sjælland. FOTO. NPTANDER.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*