ECB er trolig förste bak som senker renten i 2024. Dermed er rentetoppen nådd. Nigel Green de Veere skriver i en pressemelding at han forventer at ECB kan være blant de første av de store sentralbankene som begynner å kutte renten i første kvartal av 2024. «Investorer over hele verden vil følge utviklingen nøye og potensielt justere strategiene sine for å tilpasse seg det utviklende økonomiske landskapet.»

ECB skrev i en pressemelding 6. desember at den europeiske sentralbanken trolig kutterrentene neste år, noe som kan få vidtrekkende konsekvenser for investorer over hele verden, spår administrerende direktør for en av verdens største uavhengige finansiell rådgivende kapitalforvaltning og fintech-organisasjoner. Nigel Green fra deVere Groups kommentarer kommer da ECB-styremedlem, Isabel Schnabel, som tidligere har vært en av haukene i styret, sa tirsdag til Associated Press at etter et «bemerkelsesverdig» fall i inflasjonen, kan sentralbanken droppe renteøkninger frem til neste finanskrise.

Aksjekurser stiger

Inflasjonen i eurosonen falt til 2,4 % forrige måned, ned fra over 10 % et år tidligere. Han kommenterer: «Når haukene blir duer, og når inflasjonen faller til innenfor berøringsavstand, er det rimelig å anta at ECB vil begynne å kutte renten. «

«-Vi forventer nå at dette begynner i første kvartal 2024.» Hvis ECB bestemmer seg for å kutte renten, vil europeiske investorer sannsynligvis oppleve både utfordringer og muligheter. «På den ene siden kan lavere renter gi större økonomisk vekst, noe som fører til økt fortjeneste for bedrifter og potensielt høyere aksjekurser. «Men på nedsiden kan sparere og obligasjonsinvestorer møte redusert avkastning.

God ledels er viktig

Konsekvensene av ECB-rentekuttene strekker seg utover Europa, og påvirker de globale obligasjonsmarkedene. «Når ECB senker rentene, kan det forventes å utløse en bredere trend med fallende renter i obligasjonsmarkedene over hele verden. «Rentinntektsinvestorer over hele verden, som søker høyere avkastning, kan flytte oppmerksomheten deres til mer risikofylte eiendeler.» En annen kanal som ECBs politiske beslutninger påvirker globale investorer gjennom, er valutamarkedene. Et rentekutt fra ECB vil sannsynligvis føre til en svekkelse av euroen i forhold til andre store valutaer.

Toppsjef Christine Lagarde i ECB sa til slutt at selvom god ledese gir styring riktig funksjon og implementerer den i riktig form, betyr ikke dette at utfallet blir det riktige. Institusjoner trenger modig og ansvarlig ledelse for å ta de riktige beslutningene. Stilt overfor komplekse og usikre globale utfordringer, Tidligere amerikansk sentralbanksjef Ben Bernanke sa at «Mot til å gå i bresjen for ledelse er viktg . Ledere må vise en urokkelig vilje til å bruke alle verktøyene som er tilgjengelige for dem, i tråd med deres mandat, for å nå sine mål. Dette er en sannhet Lagarde har erfart gjennom hele hennes karriere: som finansminister i Frankrike, som administrerende direktør for IMF, og nå ved roret i ECB. Kriser er lumske og uforutsigbare, og hver krise er forskjellig.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*