David Camereon kan åpne for en pundsone(Foto:PMO)
David Camereon kan åpne for en pundsone(Foto:PMO)

 

Storbritannias statsminister David Cameron advarer om at landet kan forlate EU hvis Luxembourgs kandidat Jean-Claude Juncker blir ny president i EU-Kommisjonen. Juncker regnes som en av favorittene til denne jobben, men en østerriksk avis spekulerer på om Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt kan bli EU-president som ledd i en pakkeløsning, skriver NTB.Angela Merkels ja til Jean Claude Junker kan føre til at Storbritannia forlater EU,skriver Nnews.no.

Die elt Online,siterer «kilder nær deltakerne» på tirsdagens EU-toppmøte i Brussel der Cameron skal ha meddelt advarselen til Tysklands statsminister Angela Merkel, som støtter statsminister Juncker i Luxmbourg.Cameron skal ha sagt til Merkel at om hun velge Juncker til ny president i EU-kommisjonen vil dette «destabilisere hans regjering til det punktet der en avstemning om Storbritannias tilknytning til EU er uungåeligh og vil tvinge seg frem». Det er ventet at en slik avstemning fører til at Storbritannia forlater EU.

Avstemning om to år

– En skikkelse fra 1980-tallet kan ikke løse de neste fem års problemer,sier den britiske statsministeren David Cameron som er under press etter at euroskeptikerne i UKIP vant EU-valget i Storbritannia. Cameron er dypt skeptisk til den konservative Juncker, og den britiske statsministeren har lovet en EU-avstemning i 2017. En talsmann for den britiske statsministerens kontor vil ikke kommentere saken overfor AFP.Fire hundre millioner europeere stemte forrige søndag søndag, men det er den tyske kansleren Angela Merkel som bestemmer hvem som skal bli president i EU-kommisjonen.Jean- Claude Juncke, Luxembourgs statsminister og mangeårige leder for eurogruppen,har et flertall bak seg i det nye EU-parlamentet,men det er den tyske kansler Angela Merkel som til syvende og sist avgjør spørsmålet om hvem som skal bli president i EU-Kommisjonen.

Store forandringer

Valget sist søndag tvinge henhold til den franske økonomen Thomas Piketty politikere og intellektuelle til å tenke Europa ganske forfra.Vi fått en annen Europa . Populister og protest partier utfordret på de europeiske parlamentsvalget en uke siden de gamle partiene vant oppsiktsvekkende seire i Frankrike og Storbritannia.

En av Europas fremste intellektuelle, den franske stjerne økonomen Thomas Piketty sier i et intervju med den danske avisen Politiken at et sjordskjelv har rammet Europa, etter at de høyreekstreme og populistiske partier gikk kraftig frem. Han sier at folk ikke lenger har tillit til at EU kan løse sine problemer. Han sier at hvis folk har mistet tillit til unionen, må man utforme den slik at den kan løse folks problemer. Unionen fungerer rett og slett ikke som det er nå , sier han til Politiken.

Er det også din mening ?

– Vi hadde null prosent vekst i eurosonen i 2013 , og får vi null prosent igjen i 2014 , vi har en inflasjon på null prosent og alarmerende arbeidsledighet i Latin-Europa. Dette er en katastrofe.Veksten er tilbake i USA , men vi er fortsatt cuten vekst i Europa. Vi har endt opp med en en gjeldskrise etter en langvarig vekstkrise,der den offentlige gjelden i Europa har vært større enn i USA opprinnelig, skriver Politiken.Dersom Storbritannia forlater EU, ligger alt tilrette for et nærmere handelspolitisk samarbeid mellom Norge, Danmaark, Sverige og UK, som alle står utenfor Eurosonen. Dermed kan spørsmålet om en pundsone i Nord-Europa igjen bli aktuelt, skriver Nordens Nyheter.

Statsminister Helle Thorning Schmidt  kan bli EU`s kompromisskandidat( (Foto:DPA)
Statsminister Helle Thorning Schmidt kan bli EU`s kompromisskandidat( (Foto:DPA)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*