Statsminister David Cameron iønsker en forlkeavstemning om EU i juni neste år( Foto: Prime Ministers Office))
Statsminister David Cameron iønsker en forlkeavstemning om EU i juni neste år( Foto: Prime Ministers Office))

Storbritannias statsminister David Cameron vil at folkeavstemningen om EU skal holdes i juni neste år, skriver The Independent on Sunday.Cameron mener at jo raskere folkeavstemningen holdes, desto lettere blir det å presse fram innrømmelser fra resten av Europa, skriver avisa.

Raskere  avstemning

Cameron lovte i mai at folkeavstemningen skulle holdes innen utgangen av 2017, og at han skulle reforhandle vilkårene for britisk EU-medlemskap innen det.Cameron har sagt at han ønsker at Storbritannia forblir i Unionen, men han krever endringer i EU-borgeres adgang til å få velferdstjenester i landet, og rett til ikke å bli med videre i den politiske integreringen.Ytre venstre, ytre høyre og David Cameron er tapere etter den greske kapitulasjonen, skriver Dagens Næringsliv.

Pundsone mulig

Nordens Nyheter har i flere artikler de siste ti årene drøftet muligheten for et valutasamarbeid mellom land i Nord-uropa utenfor Eurosonen. Dersom Eurosamarbeidet sprekker, og Storbritannia forlater EU, kan det bli en valutarisk tilnærming mellom Norge og United Kingdom som oljeland. Dermed kan Danmark frigjøre seg fra EU og bli med i en pund-sone sammen med Sverige om ti år. Dermed kan det mot et system me et A-lag og et B-lag i EU. Eller vi kan kanskje heller si et system der Storbritannia blir en del av EØS-samarbeidet. Dermed er vi tilbake i et system med et system som minner om det gamle EFTA-samarbeidet der Island, Lichtenstein, UK, og Norge deltar.

 

Oljeland som Norge, Danmark og Storbriattia får betalt i dollars, og dermed vil dollaren fortsatt spille en sentral rolle for disse landene. Oljeprisen spås en ny gullalder med priser på 100 dollars per fat om ti år. Vi tror denne prisen kan øke ytterligere, som følge av global mangel på olje, skriver Nils Petter Tanderø i en kommentar

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*