Generalsekretær Jens Stoltenberg fotografert i Bryssel etter møtet med statsminister Magdalena andersson fra Sverige(Foto: NATO)

Generalsekretæren talte i Brussel i forkant av toppmøtet som begynner på tirsdag, og sa at NATO-ledere også vil fokusere på å investere i forsvar, sikte på å gjøre fremskritt med Finland og Sveriges historiske søknader om NATO-medlemskap og utdype samarbeidet med Australia, Japan, New Zealand og Sør-Korea.

Vårt nye konsept vil veilede oss i en tid med strategisk konkurranse.

Jeg forventer at det vil gjøre det klart at allierte anser Russland som den viktigste og mest direkte trusselen mot vår sikkerhet.

Den vil ta for seg Kina for første gang.
Og utfordringene som Beijing stiller til vår sikkerhet, interesser og verdier.

Den vil også dekke vår utviklende tilnærming til en rekke andre trusler og utfordringer.
Inkludert terrorisme, cyber og hybrid.

På toppmøtet vil vi også ta beslutninger om å fortsette å tilpasse NATO.

Inkludert med et nytt NATO-innovasjonsfond på én milliard euro for å investere i nye teknologier med dobbel bruk.
Og når det gjelder klimaendringer, vil vi bli enige om å kutte klimagassutslippene for NATO som organisasjon.

Den tyrkiske delegasjonen ble ledet av ambassadør İbrahim Kalın, presidentens talsperson og spesialrådgiver for presidenten i republikken Türkiye; den finske delegasjonen ble ledet av Petri Hakkarainen, direktør for utenriks- og sikkerhetspolitikk ved kontoret til presidenten for republikken Finland; og den svenske delegasjonen ble ledet av Oscar Stenström, statssekretær med ansvar for utenrikssaker og det sikkerhetspolitiske rådet, på kontoret til statsministeren i kongeriket Sverige.

Mandagens samtaler fulgte etter en serie møter de siste ukene designet for å ta opp Türkiyes sikkerhetsproblemer og gjøre fremskritt med Finland og Sveriges søknader om NATO-medlemskap. NATOs generalsekretær Stoltenberg snakket med president Erdoğan lørdag (25. juni 2022) og vil møte statsminister Andersson senere mandag. Samtalene vil fortsette i morgen i Madrid når NATOs generalsekretær Stoltenberg vil være vertskap for president Erdoğan, president Niinisto og statsminister Andersson i forkant av starten av NATO-toppmøtet senere samme dag.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg and the Prime Minister of Sweden, Magdalena Andersson in Brussels(Foto: NATO)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*