President Joseph Biden fotografert av i Kiev ukrainske Ruptly i 2019.

President Joe Biden tegnet en historisk grense på Europakartet på sin tur gjennom Ukraina med tog få dager før årsdagen for Vladimir Putins angrep på Ukraina 24. februar 2022. På sin ti timers lange togreise tegnet presidenten en ny rød strek på Europa-kartet med sin togtur på «The Presidents Day».

Russlands president Vladimir Putin fikk beskjeden om at Biden skulle til Kiev få timer før han ankom hovedstaden. Den amerkanske og ukrainske presidenten spaserte rolig i Kievs gater tross heftlig flyalarm. President Joe Biden, som nå har har USA i ryggen, tar trolig en ny periode som president, dersom han stiller og blir valgt.

President Joe Biden og Vladimir Zelenskij samtaler om krigen(Foto: Nptander)

Katastrofal bommert

Den russiske presidenten Vladimir Putin trodde at han skulle ha innsatt en president som var lojal mot Russland på årsdagen for angrepet på Ukraina om få dager. Nå skjer det motsatte. President Biden sier klart fra at om Putin fortsetter med krigen, eller forsøker deg med atomvåpen er det minste han risikerer er å se amerikanske soldater i Ukrainas gater. Dersom krigen fortsetter kan amerikanerne levere interkontinentale raketter som kan treffe mål inne i Russland.

President Vladimir Putin har allerede tapt krigen i Ukraine og med hjelp av generalsekretær Jens Stoltenbergs bidrag til samling av NATO i Norden er en ny dør stengt. Russland, som har hele sitt arsenale av atomvåpen nær den norske grensen, har liten mulighet til å gå til angrep på Finland Sverige eller Norge, som nå bygger opp et felles nordisk forsvar i Nordområdene.

Ukraina er et vestlig land

Etter Berlinmurens fall, sier den amerikanske president klart fra at Ukraina hører hjemme i Vesten, dersom ukrainerne ønsker dette. Dermed er Putins siste skanse å bruke atomvåpen, og den amerikanske utenriksministeren Anthony Blinken har forklart for ham i klartekst hva dette i realiteten kan bety.

Beskjeden fra Tyrkia om at landet vil gjenoppta forhandlingene om medlemsskap i NATO med Sverige og Finland,gjør at den russiske presidenten er presset, uten å kunne forvente støtte til bruk av atomvåpen fra Xi Jangping i Kina. President Biden har trolig også med seg et tilbud om salg av F-16 jagerfly til Tyrkia

Nansen-pakken

President Bidens modige reise rundt halve jordkloden har ført EU og Vesten nærmere hverandre. Det gjelder også samholdet mellom Storbritannia og Norge, som begge er med i NATO men står utenfor den europeiske unionen. Ukraina og Norge er to land som banker på døren som nye EU-medlemmer, takket være Joe Biden, Ursula von der Leyen, Jens Stoltenberg. Vi bør kanskje også nevne statsminister Jonas Gahr Støre som har bidratt med en slags norsk «samlingsregjering» som har lovet Ukraina 75 milliarder kroner i form av en Nansen-pakke- de neste fem årene- om ikke Russland- mot formodning, vinner Ukraina-krigen.

Preident Joe Biden signerer en hjelpepakke i Kiev(Foto: Nptander)

Nordic News: Dette er et innspill(kommentar) skrevet av redaktør Nils Petter Tanderø etter President Joe Bidens beøk i Ukraina.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*