Mandag ble Magdalena Andersson valg til svensk statsminister igjen( Foto:Kristian Pohl i Regeringskansliet

Det politiske Sverige går mot totalhavari. Sveriges første kvinnelige statsminister Magdalena Andersson er permittert som statsminister fordi hun ikke fikk gjennom statsbudsjettet i Riksdagen. Men Magdalena Andersson har tidligere statsminister Stefan Løfven som «administrerende direktør» for en svensk mindretallsregjering utgått fra S, som må legger frem et« borgerlig budsjett». Man tar hensyn til Moderata Samlingspartiet(Høyre), som er på talefot med Sverigedemokratene(SD). Dermed øker sjansen for nyvalg i Sverige før valget til Riksdagen i Stockholm høsten 2022. Energikrisen i Europa gjør at kjernekraft kan på agendaen igjen som ren energi etter neste valg, skriver Nordens Nyheter.

Sosialdemokratenes støtteparti Miljøpartiet trakk seg fra regjeringen. Deretter ga Centerpatiets Anne Løøf støtte til Sveriges første kvinnelige statsminister for deretter å torpedere regjeringens budsjett senere samme dag. Ingen av disse to partiene vil snakke med Vänsterpartiet( Tidligere Vänsterpartiet Kommunisterna), eller Sverigedemokratene, som etter manges mening har røtter tilbake til Sveriges brune fortid under andre verdenskrig.

Partileder Jimmy Åkesson i Sverigedemokratene er en dyktig retoriker som snakker med Moderata Samlingspartiets leder Ulf Kristersson. Dersom vi forsøker oss på en prognose om at det ikke blir nyavalg i Sverige, så går vi mot et «brakvalg» for det borgerlige Sverige, som ikke har tillit til svenske politikk» de siste syv årene», som Jimmy Åkesson sa i en tale nylig.

«Kraftkrise i Norden»

Den uavhengige svenske protestantiske kirken har et tettere bånd til Italia og katolisismen enn den norske og danske kirken. Idag er den svenske politikken alt likere den italienske, med hyppige forandringer på regjeringsnivå. Tidligere sjef i den europeiske sentralbanken(ECB) Mario Draghi er nå statsminister i Italia, med den styrke dette kan medføre for det sydlige EU. På samme måte har nasjonalismen tiltatt på det nordiske kraftmarkedet. Årsaken er at det sydlige Sverige ikke ønsker å «ekspertere» dyr kraft nordover. For EU trenger svensk energi i en periode der prisen på kraft øker kraftig. Dermed har Norge og Statnett innført de samme restriksjoner med «egne prisområder» for strøm. I kjølvannet av dette har debatten om kjernekraft dukket opp igjen. Her går Finland i bresjen for debatten og samarbeider med Frankrike. Microsofts tidligere sjef Bill Gates er talsmann for bygging av mindre kjernekraftverk som idag kan bygges sikrere og billigere. Det finske statsselskapet Fortum, som eier kjernekraftverk i Sverige og RusslandI tråd med EUs ambisjon og målene i Parisavtalen har vi som mål å være karbonnøytrale senest i 2050, og allerede i 2035 i våre europeiske virksomheter. 

Kan satse på kjernekraft

Fortum skriver på sine nettsider at klimagassutslippene må reduseres i alle sektorer, ikke bare innen energi, men også innen oppvarming, kjøling, industri og transport. Fortum har kjøpt Tysklands største energiselskap Uniper, som er vi nå et stort europeisk fornybart energi- og gasselskap, posisjonert for å drive overgangen til ren energi. I tillegg har vi kompetanse og løsninger for å hjelpe våre industri- og infrastrukturkunder med å avkarbonisere driften og forbedre deres miljøavtrykk. Hva som skjer fremover med kraftproduksjonen i Norden er avhengig av de nordiske kraftselskapene og deres tette bånd til Europa. Her ser vi eierstrukturen i tyske Uniper der Fortum har 75 prosent av aksjene. Vi ser også at Oljefondets partner BlackRock mar flere men mindre eierandeler. Fortum er medeier i bla et svensk kjernekraftverk i Oscarshamn og med en ny svensk regjering kan i 2022, kan en videre utbygging av kjernekraft komme tilbake i Sverige. Her spiller de store kraftkonsernene i Norden en viktig rolle: Fortum, Statkraft, Vattenfall, Statnett, Ørsted. Uniper. Vi kan også få en debatt i Norge om den såkalte «hjemfallsretten» for kraftverk etter press fra EU. Her vil ESA i Bryssel spille en rolle i forhandlinger med den norske regjeringen. Tyskland og Sverige har sagt nei til kjernekraft. Nå dukker kjernekraften opp som et alternativ under kraftkrisen.


Shareholders Uniper Name Equities %
Fortum Oyj 274,523,227 75.0%
DWS Investments (UK) Ltd. 4,852,566 1.33%
Lyxor International Asset Management SAS 3,158,141 0.86%
The Vanguard Group, Inc. 2,420,558 0.66%
BlackRock Fund Advisors 1,583,112 0.43%
Lyxor International Asset Management SAS (Germany) 1,491,649 0.41%
BlackRock Advisors (UK) Ltd. 1,462,001 0.40%
BlackRock Asset Management Deutschland AG 1,184,144 0.32%
Amundi Asset Management SA (Investment Management) 1,099,171 0.30% Dimensional Fund Advisors LP 1,083,410 0.30%
CEO Marcus Rauramo i energiselskapet Fortum er viktig for Europa(Foto: Fortum)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*