CEO Fred Hassan i Pharmacia & Upjohn følger det nordiske markedet(Foto: Pharmacia/Upjohn)
CEO Fred Hassan i Pharmacia & Upjohn følger det nordiske markedet(Foto: Pharmacia/Upjohn)

 

Spetalen-styrte Aqualis kjøper Weifa AS for 1,1 milliard kroner. Det børsnoterte selskapet kjøper samtlige aksjer i selskapet Weifa AS som selger produkter innenfor helsebransjen i hele Norden. Børsnoterte Aqualis med Øystein Stray Spetalen og Glen Rødland i spissen kjøper det familieeide farmasiselskapet Weifa for 1,17 milliarder kroner. Dermed eier varemerkene Paracet og Ibux. Pharmacia & Upjohn kan bli neste kjøper av selskapet, skriver Nnews.no

Syttifire år etter at Weiders Farmasøytiske ble grunnlagt av cand.pharm. Olaf Weider, selger de fire grenene av Weiderfamilien Weifa. Kjøper er Aqualis, selskapet som ble etablert på restene av Clavis Pharma ifjor. Aqualis er et børsnotert selskap som baserer sin forretning på kompetanse innen marine & offshore og helseindustri. Øystein Stray Spetalen (51) og Glen Rødland (50) er de to største enkeltaksjonærene i Aqualis.

Blant de største aksjonærene finner vi også Rasmussengruppen i Kristiansand. Aqualis hadde før det i dag morges ble innført børspause i selskapet en børsverdi på 480 millioner kroner. Selskapet vil bli videreført under Weifa-navnet og intensjonen er at selskapet etter hvert vil bli en del av et selvstendig børsnotert selskap, opplyses det i en pressemelding.

Reseptfri gevinst

Weifa har nær 200 ansatte, i all hovedsak ved selskapets to produksjonsanlegg i Kragerø. Olaf Weider valgte i sin tid å etablere bedriften i kystbyen i Telemark på grunn av godt tilfang av villnyper til Weifa-C Nypeekstrakt, et produkt selskapet fortsatt produserer. Paracet og Ibux er selskapets mest kjente reseptfrie legemidler. Selskapet har en markedsandel på rundt 70 prosent innen smertestillende reseptfrie legemidler i Norge.Det norske forbrukermarkedet står for rundt 60 prosent av omsetningen som ifjor havnet på omtrent 550 millioner kroner. Weifa produserer også produkter som Pyrisept og Paralgin Forte samt eksporterer råvarer som metformin, kodein og folkodin til legemiddelindustrien i en rekke land.

Rekordresultater

Ifjor fikk Weifa et rekordoverskudd på rundt 70 millioner kroner. Den bokførte egenkapitalen i konsernet var ved årsskiftet 136 millioner kroner.

Styreleder Tor Bendik Weider (51), som til daglig er konserndirektør i rekrutteringskonsernet Manpower, er barnebarn til gründeren Olaf Weider. Da DN snakket med ham ifjor fortalte han at det ikke har manglet på beilere opp gjennom årene. Men at de fire grenene i Weider-slekten så langt har valgt å takke nei til salg.Weifa har vært i familien i over 70 år. Om den blir værende det i ytterligere 70 timer eller 70 år, det vet ingen i dag. Men vi har lagt en ambisiøs plan som styret i selskapet erkomfortabel med.

Satser i norden

Aqualis het inntil 2013 Clavis Pharma og ble etablert i 2001 da det overtok rettighetene til potensielle nye legemidler basert på basert på den såkalte lipid-vektor-teknologien (LVT) fra Norsk Hydro.Weifa er store på det svenske markedet når det gjelder paracette og Ibux, og selger store mengder krill og Omega 3-tableeter samt legemiddelet 2Complete» mot Prostata. Det mest spennende samarbeideet skjer kanskje med Pharmacia & Upjohn i helsingborg. her produseres nemlig legemiddelet «Weifa Bronkyl» på lisens for verdensmarkedet, skriver Nnews.dermed kan dette samarbeidet utvides og investor Øystein stra Spetalen kan tjene en milliard eller to om et år eller tre, skriver Nordens Nyheter.

oystein stray spetalen 85 x 85 nnews

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*