President Dilma Rouseff, som har vært styreleder i Petrobras har møtt flere hundre tusen  rasende mennesker i gatene(Foto:  PMO)
President Dilma Rouseff, som har vært styreleder i Petrobras har møtt flere hundre tusen rasende mennesker i gatene(Foto: PMO)

Norges Banks Investment Management og den amerikanske partneren BlackRock har posisjonert seg i det statlige brasilianske oljeselskapet Petroleo Brasilieiro Petrobras SA. Tross synkende oljepris har aksjekursen i selskapet steget med 63,8 prosent på ett år frem til idag. Oljefondet har investert 3,5 milliarder norske kroner i oljeselskapet, der Norges Bank har satset 2,2 milliarder i aksjer og vel  en milliard i obligasjoner i det brasilianske oljeselskapet, som ifølge 4-Traders.com er under mistanke for korrupsjon. Hundretusenere protosterer  mot president  for Dilma Rouseff i Brasil  for hennes tidligere rolle som styreleder i oljeselskapet Petrobras.

Kjøper obligasjoner

Oljefondet økte i siste kvartal ifjor beholdningen av obligasjoner med trippel B-rating fra 7,5 til 8,3 prosent. Fondet gjør dette for å øke avkastningen når renten på sikrere papirer er svært lav, skriver Bloomberg, Government of Brasil eier 52,3 prosent av selskapet, mens BNDES Partispanos SA har 10,1 prosent. Norges Bank er tredje størst 1,18 prosent og sammen med BlackRock eier denne børsgruppen  2,46 proent. Aksjekursen i selskapet har økt 63,8 prosent på ett år frem til idag. Nyhetsbyrået trekker frem én plassering i Brasil: Fondet har rundt 200 millioner dollar, eller 1,5 milliarder kroner, plassert i brasilianske Petrobras, som sliter med både finansene og en storkorrupsjonssak. Oljefondet har dermed kjøpt seg opp i Petrobras fra 2013, da fondet hadde plassert 1,1 milliarder kroner kroner i Petrobras-obligasjoner. Nå drar det brasilianske selskapet ned på sine investeringer.

Gir ikke opplysninger

Norges Bank opplyser på sine nettsider at spørsmål fra pressen om enkeltinvesteringer eller vurderinger av fremtidig markedsutvikling kan  være markeds-sensitivt. Dette er derfor noe Norges Bank Investment Management generelt ikke kan svare på. . Nordens Nyheter ringte Norges Bank for å få klarhet i hvor store investeringer fondet har i det statlige oljeselskapet Petrobras.

– Vi ser at oljefondets investering i aksjer i Petrobras er på vel to milliarder, mens man samtidig er inne med et obligasjonslån på en milliard kroner. Hvor stor er er oljefondets samlede investering  i selskapet ?

-Som det fremkommer av vår beholdningsliste har vi i overkant av 1,5 mrd kroner investert i rentepapirer i Petrobras, sier Line Aaltvedt  Advisor, Communications and External Relations Norges Bank Investment Management. Dermed tolker vi Norges Bank dithen at Norges Bank har investert  3,7 milliarder norske kroner i det brasilianske selskapet.

– Hvilke konsekvenser har feilen med å offentliggjøre oljefondets årsregnskapet for 2014 ti dager for tidlig fått internt ?

-Angående ditt spørsmål om årsrapporten, skyldtes feilen at en PDF-fil med rapporten ved en feiltakelse ble lagt ut på vår webside en kort periode. Det var kun mulig å finne den ved søk i vår webside. PDF-filen ble fjernet så snart feilen ble oppdaget. Vi har gjennomgått rutinene  for publisering på websiden for å unngå at dette skjer igjen. Etter det Nordic News erfarer har feilen ikke fått konsekvenser for noen av de ansatte i oljefondet.

Lavere investeringer

Lave renter verden over, i noen tilfeller negative renter, gjør det svært utfordrende for Oljefondet å klare å nå det uttalte fire prosent årlig avkastning etter prisvekst. På sikt skal fondet ha 35 prosent i obligasjoner, etter hvert som eiendomsinvesteringene økes til fem prosent. Aksjebeholdningen er fortsatt 60 prosent. Bloomberg skrev i januar i år at statlige Petroleo Brasileiro SA kutte investeringene til det laveste siden 2008 som verdens mest forgjeldede oljeselskap. Petrobras vil investere $ 31 milliarder i år mot $ 42 milliard i fjor, noe som er den laveste investeringen siden 2008 på $ 29.9 milliarder,. Det Rio de Janeiro-baserte selskapet vurderer å stanse prosjekter og må foreta mange milliarder dollar i nedskrivninger dersom selskapet kjennes kyldig i korrupsjon. Aksjen falt betydelig etter de første anklagene men har tatt seg kraftig opp. Chief Executive Officer Maria das Gracas Foster skriver i en pressemelding at selskapet vil legge lite lønnsomme investeringer på is og at Petrobras er ved et vendepunkt.

Mistanke om korrupsjon

Brasils største korrupsjonsskandale rulles nå opp, og mange i den brasilianske eliten skjelver. Hele 54 personer etterforskes i forbindelse med uregelmessigheter i stats­oljeselskapet Petrobras. Det er ikke altfor mange børsnoterte olje- og gasselskaper i energirike Latin- Amerika. Petrobras (PBR) fra Brasil er en av dem, og en langsiktig holdere favoritt. Det er en viktig del av den brasilianske iBovespa indeksen, som sammen med iShares MSCI Brazil (EWZ), er et brasiliansk aksjefond som satser på olje. I 2013 trakk selskapet seg ut av Colombias Ecopetrol (EF). Ecopetrol i Columbia og Peetrobras har vært veldig skuffende, sa fondsforvalter Heiner Skaliks, i Strategisk  Latin-Amerika (SLATX) fond til Forbes for to år siden. I løpet av de siste 12 månedene, har Petrobras utsikter blitt svakere, samtidig som aksjekursen har gått opp. Det brasilianske oljeselskapet brukte hele $ 200 millioner for å redde den berømte Corinthians fotball-klubbs stadion i forkant av forrige fotball VM i Brasil. Dette eksperimentet falt ikke i god jord, og ble ikke nådig mottatt av brasilianske finansanalytikere, skriver  Nordens Nyheter. Direktør Ynge Slyngstad skrev et brev til Finansdepartementet der han understreket at Oljefondet ikke kan være noe instrument for politiske eksperimentet for å påvirke holdninger. Norges Banks Investment Management  bør satse mer på strategiske investeringer, ta større risiko, samtidig  som man kanskje bør satse på å få inn kvalifiserte styremedlemmer i de internasjonale selskapene.

maria das gracas silva foster 825 petrobraas

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*