Svensk-kinesiske Kai Johan Jiang er eier an NE iTrollhättan( Foto: SVT)
Svensk-kinesiske Kai Johan Jiang er eier an NEV i  svenske  Trollhättan( Foto: SVT)

Gleden og optimismen er stor i svenske Trollhättan etter at bilprodusenten Nevs(Tidl. Saab) nå har inngått en avtale verdt 100 milliarder svenske kroner for levering av elbiler til Kina. Volvo Personvagnar i Gøteborg   eies også av et kinesisk selskap, Geely, der Oljefondet i Norge er  minoritetseier, skriver Nordens Nyheter. Volvo Personvagnar/Volvo Car Corporation er en personbilsprodusent eid av det kinesiske foretaket Zhejiang Geely Holding Group. Volvo Personvagnar somsatte ifjor for 116 milliarder kroner.

– Dette er en overveldende gledelig beskjed for Trollhättan og innbyggerne her, sier kommunalråd Paul Åkerlund, og legger til at 100 milliarder kroner i omsetning for tidligere Saab, slett ikke er galt å få i løpet av de neste sju årene.

National Modern Energy Holdings Ltd. (NME Holdings Ltd.) NME Holdings Ltd. er hovedeier av Nevs. Selskapet ble stiftet i 2004 av hovedeier Kai Johan Jiang. NME Holdings er eier av statlige Holdings, en Beijing-basert bedrift som har en pioner i utviklingen av fornybar, ren energi i Kina.

Uvisst med jobbber

Nevs har nå startet rekruttering av nye ansatte, men det er vanskelig å vite hvor mange nye arbeidsplasser kontrakten vil utløse, ifølge Åkerlund. Det er uansett snakk om flere hundre personer, ifølge TT.

Fagforbundet IF Metall gleder seg også over avtalen og uttaler at det er bra med fornyet optimisme rundt Trollhättan og bilindustrien.

– Dette viser at svensk industri er konkurransedyktig, konstaterer forbundet.

Gammel Saab-fabrikk

Nevs er forkortelse for National Electric Vehicle Sweden. Selskapet overtok i 2013 Saab-fabrikken i Trollhättan, som hadde gått konkurs.
Ett år senere ble Nevs begjært konkurs etter å ha opparbeidet seg en gjeld på nærmere 50 millioner kroner. Nevs har kinesiske eierinteresser, og kontrakten som ble kunngjort torsdag, vil nok bli sett på som tidenes julegave i den svenske byen.Avtalen omfatter videre bestillinger på ytterligere 100.000 biler fra selskaper tilknyttet Nevs og Nevs’ eiere. Elbilene skal selges til det kinesiske selskapet Panda New Energy. Levering skal skje innen 2020.

– Vi er svært glade for samarbeidet med Nevs, som bygger på en arv av fremgangsrike innovasjoner og som har kapasitet til å møte vår etterspørsel, heter det i en uttalelse fra Panda New Energy. De 150.000 elbilene er av typen 9-3 og skal delvis produseres i Trollhättan. Karosserier sendes til Kina der bilene skal ferdigmonteres, skriver Nordens Nyheter.

Det er ennå uklart om bilene som skal produseres, får bruke navnet Saab. Nevs opplyser i en pressemelding at det er noe som skal diskuteres videre, og at en endelig avgjørelse vil være klar i god tid før elbilene skal leveres.

Konsernsjef FredrikArp iolvocars.com( Foto:Cision)
Konsernsjef FredrikArp i Volvocars(Foto:Cision)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*