Statoil satser alt mer på fornybar energi. T.v. Anne Strømme Lycke, sjef for vindkraft i Statoil.  Nestleder i Statkraft Bård Mikkelsen er nummer to fra høyre( Foto:: Harald Pettersen/ Statoil)
Statoil satser alt mer på fornybar energi. T.v. Anne Strømme Lycke, sjef for vindkraft i Statoil. Nestleder i Statkraft Bård Mikkelsen er nummer to fra høyre (Foto:: Harald Pettersen/ Statoil)

Den globale finanseliten vil overta Statkrafts rolle i Norge når det gjelder vindkraft. Norges Banks Investment Management er nest største eier i den sveitsiske storbanken Credit Suisse der oljefondet og dets amerikanske partner BlackRock eier åtte prosent av aksjene. Det Saudi-Arabiske oljefondet Olayan Group har 6,70 prosnt av antall aksjer og Qatar Holding LLC 5,20 prosent av aksjene. BlackRock og NBIM er i dag største eiere i oljeselskapene BP og Royal Dutch Shell

Norge stor aktør

Credit Suisse er ifølge Dagens Næringsliv den store internasjonale aktøren som vurderer å overta Statkrafts vindkraftprosjekter på Fosen og i Snillfjord. Nå åpner Statkraft selv for å bygge, men bare på Fosen. Kampen om å få vindkraftprosjektene på Fosen opp igjen er i full gang etter at styret i Statkraft for to uker siden vedtok å skrinlegge all vindkraft i Norge og Sverige. Vindkraftskonsortiet mellom Statoil, Statkraft, SSE og tyske RWG planlegger produksjon av vindkraft på Dogger Bank mellom Norge og Storbritannia i Nordsjøen. Dermed kan Statoil etter det Nordens Nyheter erfarer, være en samarbeidspartner for Credit Suisse. Regjeringen i Norge er deltager på flere sider i omleggingen til «grønn økonomi».

Vakte forargelse

Beslutningen vakte forargelse både i Trøndelag, i regjeringen, på Stortinget, hos partnerne de samarbeidet med, investorene som hadde tegnet seg, og leverandører. Svært mange, inklusive de ansatte i Statkraft som har brukt 200 millioner kroner på å utvikle prosjektene, ble skuffet etter å ha lagt ned mye arbeid for endelig å få til et stort vindkraftprosjekt i Norge. Fredag skrev DN at advokat¬firmaet DLA Piper i Oslo jobber for et stort internasjonalt finans¬konsern, som vurderer å overta Statkrafts vindkraftprosjekter. Konsernet har i flere måneder jobbet for å tegne seg som investor i Fosen Vind, sammen med Statkraft.

Kan redusere utslipp

Fornybar norsk energi Statoil skriver på sine nettsider at som storprodusent av gass gir selskapet verden mulighet til å redusere utslipp raskt og i stort omfang ved å gå over fra kull til gass i strømproduksjonen. Kull har til nå spilt en viktig rolle i samband med økonomisk utvikling i land som India og Kina. Statoil skriver at som følge av klimaendringene må verden gå videre. Ved overgang fra kull til gass kan utslippene kuttes med femti prosent. Statoil skriver at ved å samarbeide med myndighetene, selskaper i bransjen og andre samarbeidspartnere Statoil henviser til samarbeidet om havvind, som gir fremtidige muligheter Nordens Nyheter gjorde nylig en analyse av danske Vestas Wind Systems satsing på vindkraft, da Statkraft besluttet å stoppe videre utbygging av vindkraft i Norge og Sverige.

Styreleder Urs Røhmer i storbanken Credit Syuisse vil satse på vindkraft i Norge.  Norge er stor aksjonær i den sveitiske banken( Foto: Credit Suisse)
Styreleder Urs Røhmer i storbanken Credit Syuisse vil satse på vindkraft i Norge., med oljefondet som stor aksjonær i den sveitiske banken, sammen med amerikanske BlackRock( Foto: Credit Suisse)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*