Oljeanalytiker Thina Sahltvedt i Nordea tror at oljeprisen skal opp igjen( Foto. Newsroom Nordea)
Oljeanalytiker Thina Sahltvedt i Nordea tror at oljeprisen skal opp igjen( Foto. Newsroom Nordea)

Norges ledende oljeanalytikere, samlet på en konferanse i Oslo denne uken, kom med et samstemt budskap om at oljeprisen måtte opp for at verden skal kunne klare å produsere nok olje fremover. Estimatene på når dette kom til å skje varierte imidlertid. John Olaisen fra ABG Sundal Collier forventet å se 75 dollar per fat allerede i sommer, mens Bjørnar Tonhaugen i Rystad Energy mente vi måtte til 2017 for å få en gjennomsnittspris over 75 dollar per fat, skriver Nordens Nyheter.

Hundre dollars per fat

Et annet tema det ble mye diskusjon rundt var hva etterspørselen ville bli i 2020. Statoils sjefsøkonom Eirik Wærness mente 98,7 millioner fat, mens Thina Saltvedt fra Nordea Markets mente kun 96.0 millioner fat. «Forskjellen på 2.7 millioner fat per dag i disse forventingene er nok til å se en oljepris på godt over 110 dollar versus under 75 dollar per fat», sa Jarand Rystad som også ledet konferansen.

Kan komme en nedside

Kun Erik Stavseth i Arctic Securities mente at det var en ytterligere nedside i oljeprisen på kort sikt. «I dag går ikke fremtidskurven for olje bratt nok opp til å skape incentiver for å lagre olje på tankskip. Det vil bli behov for mer lagerplass over de neste måneden og da må prisen ned for at det skal bli lønnsomt å bringe inn mer lagerkapasitet», sa Stavseth i sitt foredrag. Oddvar Bjørgan, Nordea Markets, sa at bunnen er nådd ikke bare for oljeprisen men også for oljeselskapene. «Fremover så vil kostnadene gå ned, produksjonen opp, oljeprisen opp og kontantstrømmen opp.

Blir bedre totalt

Totalt sett blir det bedre fremover for oljeselskapene, mens oljeservice først få det verre før situasjonen blir bedre», sa Bjørgan i sitt foredrag. Til sammen ni profesjonelle analytikere snakket til et det som virket som et meget kompetent publikum. «Dette er første gang det har vært en ren oljemarkedskonferanse i Norge, og dette kommer vi til å fortsette med», sa en fornøyd Jarand Rystad underoljekonferansen i Oslo denne uken.

Finansanalytiker John Olaissen i Sunndal Collier sa på en konferanse i regi av Rystad Energy at oljeprisen skal opp( Foto: Stocklink)
Finansanalytiker John Olaissen i Sunndal Collier sa på en konferanse i regi av Rystad Energy at oljeprisen skal opp( Foto: Stocklink)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*