Direktør Nicolai Tangen i NBIM.no(Foto: Norges Bank)

Nedgangen i aksjemarkedet i første delen av fjoråret førte til en negativ avkastning på 14 prosent og Oljefondets største kronetap noensinne. Men fondet gjorde det bedre enn markedet, skriver Dagens Næringsliv.

Det ble et surt år på verdens aksjemarkeder i fjor, og det påvirket naturligvis det norske Oljefondet, verdens største statlige fond.

Tirsdag har Nicolai Tangen og resten av ledelsen i Norges Bank Investment Management (Nbim) fasiten klar: 2022 endte med en negativ avkastning på 14,1 prosent, hvilket tilsvarer et tap på 1637 milliarder kroner, ifølge en pressemelding.

I kroner er dette fondets største smell noensinne for ett kalenderår.

– Det er tiår der det ikke skjer noen ting, og så er det år der alt skjer, sa Tangen da han åpner pressekonferansen i Norges Bank tirsdag morgen.

I pressemeldingen tidligere beskrev han 2022 slik:

– Markedet har vært preget av krig i Europa, høy inflasjon, og stigende renter. Dette påvirket både aksjemarkedet og rentemarkedet negativt på samme tid, noe som er uvanlig. Samtlige aksjesektorer hadde negativ avkastning bortsett fra energi.

Det rekordstore tapet har naturligvis sammenheng med nedgangen i aksjemarkedet, der fondet har omtrent 70 prosent av sine investeringer. Avkastningen var verst i aksjer, med -15,3 prosent, men den var på -12,1 prosent i renteporteføljen.

Tap på teknologiaksjer

En sektor som har falt i 2022 var den globale teknologisektoren. Norges Bank skriver i en pressemelding om de seks selskapene som har bidrat mest til nedgangen. Amazon falt med 56 milliarder kroner, Meta med minus 52 milliarder kroner, Tesla viste minus 47 milliarder kroner Alphabet minus 47 milliardeer, Apple minus 43 milliarder og Microsot minus 42 illiarder kroner.

Sentralbanksjef Ida Wolden Backe peker på den utfordrende situasjonen i verden og sier at » fre dogstabilitet ikke kan tas for gitt» ifølge Dagbladet.

Kilde; Pressmelding fra Norges Bank/NBIM. Pressekonferanse i Norges Bank.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*