CEO Noel Quinn i HSBC har oljefondet på eiersiden(Foto: HSBC)

Deutsche Bank falt 1,81 prosent på Frankfurt-børsen mandag og dro den europeiske Dax-indeksen ned. Britiske Lloyds Banking var mandagens mest omsatte aksje på London-børsen, men falt likevel med 0,81 prosent. Barclays og HSBC var blant de mest omsatte bankaksjeneer og falt 1,22 prosent og 0,80 prosent. Deutsche Bank godtok nylig en bot på 65,5 millioner, som de deler med Bank of America etter at de var anklaget for å ha manipulert prisene på såkalte SSA-obligasjoner i USA. Tyske Commerzbank falt1,33 prosent og Franske Crédit Agricole med 1,22 prosent, mens Société Générale falt med 1,65 prosent. Italienske Unicredit falt med 1,13 prosent, mens spanske Banco Santander falt med 1,65 prosent, på de internasjonale børsene mandag. Oljefondet har en mindre aksjepost i Deutsche Bank, skriver Nordens Nyheter. Finsk-svenske Nordea falt også mandag.

Større norsk eierandel

Norske, arabiske og persiske oljefond økte nylig eierskapet i fire britiske storbanker. Det norske oljefondet(NBIM) øker sitt engasjement i storbanken HSBC Holdings Plc, Barclays Bank. Loyds Banking Group, og NatWest, tidligere Royal Bank of Scotland. Norges Banks Investment Banking(NBIM) sitter med aksjer for 56,3 milliarder kroner i de fire største britiske bankene. Sveitsiske banker med norsk eierskap, er også på eiersiden i de britiske storbankene, med sterke bånd de skatteparadis som Cayman Island, British Virgin Islands, Bermuda, og Singapore.

Kinesiske Ping An Asset Management er største eier i britienes største bank HSBC, med 7 prosent. Men investeringssxelskapet BlackRock, det norske oljefondet og samarbeidende selskaper ier 12,3 prosent som største eiergruppe i HSBC. Kinesiske Hang Seng Bank er største eier i Ping An. HSBC er fortsatt store i Hong Kong, der mange børsselskaper er registert i Bermuda og på Cayman Islands

Det er likevel ikke sagt at britenest største bank, HSBC driver med skatteunndragelser i skatteparadisene. Oljefondet har aksjer for 28,4 milliarder kroner i HSBC, og eier 2,02 %. For fem år siden var eierandelen nede i 1,81 prosent, der fondet eide aksjer for 24,7 milliarder. Noel Quinn(57)er CEO i HSBC.

CEO James Edward Staley i Barcleys Bank(Photo: Barcleys Bank)

Mer oljepenger i banker

James Edward Staley leder Barclays Bank i London, en bank med norsk, arabisk og persisk oljekapital på eiersiden. Credit Suisse Asset Management i Sveits er største eier med 6,03 prosent. Quatar Holding LLC har 5,87 prosent. Men Quatar Holding er største eier i Credit Suisse Group AG, som har Credit Suisse Asset Management som eier. Her er Quatar Investmen Authority størst med 5,44 prosent. Saudi-arabiske Olayan Ltd. Med base i London eier 5,13 prosent. NBIM, bedre kjent som Oljefondet har 4,49 prosent etter Dodge Cox som er alliert med BlackRock. Black Rock og partnere(inkludert Oljefondet i Norge styrer 20,24 prosent av kapitalen i Barclays Bank.

Har byttet navn

Loyds Bank Group har Antonio Horta Osorio som CEO. Amerikanske BlackRock er største eier me 6,2 prosent.Harris Associates(Alliert med BlackRock) har 3,7%, Vanguard( alliert med BlackRock har også 3,7 prosent), mens det norske oljefondet har 2,26 prosent eierskap i Loyds. Oljefondet satser 11, 5 milliarder kroner i henhold til beholdningsverdier for 2019. I britenes fjerde største bank satser det norske oljefondet 5,8 milliarder kroner, med en eierandel på 1,73 prosent. Royal Bank of Scotland, har byttet navn til NatWest, men Royal Bank of Scotland er fortsatt et eierselskap i konsernet. Oljefondet er meget betydelig eier i de fire britiske storbankene, med sine forgreninger over hele verden, skriver Nordens Nyheter i en analyse.

Barclays Banks logo i Knightsbridge London(Foto: Barclays Bank).

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*