NBIM, det norske oljefondet har fortsatt 31 milliarder kroner investert i det kinesiske Alibaba Group Holding, registrert i Hong Kong og skatteparadiset Cayman Island. Det bekrefter NBIM overfor Nordens Nyheter. Tallet gjelder for beholdningsverdier for regnskapsåret 31.12. 2020. Ett år tidligere eide fondet aksjer for vel 55 milliarder kroner i Alibaba Group Holding.

Nordens Nyheter skrev i september 2020 at NBIM var aksjonær i de to Cayman Islands-selskapene Alibaba og Tencent, var Oljefondets største enkeltinvesteringer i Kin. Nicolai Tangen tiltrådte som sjef i Oljefondet 1. september 2020, og sitter fortsatt med kinesiske aksjer( Kina/Hong Kong) for 30 milliarder norske kroner, som er registrert på Cayman Islands ,Bermuda, Singapore og Luxemburg. Oljefondet har fortsatt aksjer i det kinesiske selskapet Tencent Holding, og har investert 37,3 milliarder kroner i selskapet. NBIM eier 1,38 prosent av Alibaba Group Holding og 0,92 prosent i Tencent som var tidligere storeier av nettplattformen Tik Toc. Det kan se ut som om kineserne har hentet inn sydafrikanske eiere i Tencent, der Naspers Ltd og Public Investment Corporation er blitt store på eiersiden.

Fondets ti på toppaksjer

Det norske oljefondet har økt sine investeringer i enkeltselskaper mest i amerikanske Microsoft. NBIM har økt sitt aksjeinnehav i selskapet med nesten 52 milliarder kroner. Likevel kommer Microsoft bare på andreplass på fondets «ti-på-topp-liste». Største aksjepost er fortsatt amerikanske Apple Inc. og fondet har kjøpt aksjer for vel 24 milliarder kroner i 2022. Vi gjør oppmerksom på at alle tall gjelder beholgningsverdier per 31. desember 2022. Amazon inc. falt ned til femteplass, etter salg av aksjer for 44 milliarder kroner. Fondet hadde 124 milliarder investert i Amazon ett år tidligere. Dermed rykket Alphabet. morselskap til Google, opp til en tredjeplass, men det norske fondet reduserte sitt aksjeinnehav med 12 milliarder kroner. Det sveitsiske Nestle-konsernet har 88 milliarder norske oljekroner investert i selskapet, og dette er en økning med 11 milliarder før bankproblemene i Credit Suisse oppsto. Det er ingen sammenheng mellom Nestle og Credit Suisse problemer. Facebook er ute av Oljefondets toppliste og det er trolig et klokt valg. Taiwan Semiconductor Manufacturing falt ned til åttene plass men oljefondet har fortsatt investert 66 milliarder i et selskap som det har oppstått litt mer usikkerhet omkring i samband med Kinas krav på Taiwan. Det sveitsiske legemidelkonsernet Roche Holdings har investeringer for 59 milliarder kroner fra oljefondet. Samsung Elektronics er også ute av «ti-på-topp-listen». Vi må huske på at NBIM hadde en negativ avkastning på 14,1 prosent i 2022. Oljeselskapet Royal Dutch Shell er tilbake på listen med 61 milliarder i norske oljefondsinvesteringer, mens Novo Nordisk AS, der tidligere konsernsjef i Statoil, Helge Lund er styreleder, rykket inn på niende plass med en investering på 57 milliarder kroner. Den ukjente » hollender»ASML Holdings N.V.,havner på tiende plass, med en oljefondsinvestering på 52 milliarder norske kroner. Dette har totalt sett svekket norske kroner, men med svak norsk krone er det god plassering av oljekroner å ha dem i fremmed valuta.

Juridiske betraktninger

Norges Bank skriver følgende om ivaretakelse av rettslige interesser på sine nettsider.
-Vi vil ivareta fondenes eiendeler og Norges Banks juridiske, skattemessige, kommersielle og operasjonelle interesser gjennom bruk av egnede juridiske midler. Vi vil sikre overholdelse av relevante lover og forskrifter, inkludert regler om offentlige anskaffelser (der det er aktuelt).
Vi vil beskytte midlene til fondene ved å bevare den suverene immuniteten til Norges Bank og staten Norge der dette er tilgjengelig. Vi vil søke å begrense ansvaret for Norges Bank i forhold til virksomheten til NBIM. Vi vil sikre at tilstrekkelig juridisk rådgivning er tilgjengelig for å vurdere og redusere NBIMs juridiske, skattemessige, kommersielle og operasjonelle. Nordens Nyheter understreker at det det ikke foreligger noen mistanke om skatteundragelse for et selskap soms er registrert i såkalte skatteparadiser.

eress@nbim.no

Styreleder Helge Lund i danske Novo Nordisk A/S er her fotografert da han var konsernsjef i Statoil. Det danske selskapet er ny på NBIM`s «Ti-på-topp-liste».

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*