Direktør Yngve Slyngstad og aksjestrateg Petter Johnsen har trolig solgt fondets aksjer på Cayman Island( Foto: Norges Bank/NBIM)
Direktør Yngve Slyngstad og aksjestrateg Petter Johnsen har trolig solgt fondets aksjer på Cayman Island( Foto: Norges Bank/NBIM)

Oljefondet går trolig ut av 72 investeringer til en verdi av 4,9 milliarder kroner fra skatteparadiset Cayman Islands viser tall fra Norges Banks Investment Management fra 2013 og 2014. Tax Justice Network har utarbeidet oversikt over 71 skatteparadiser, som de jevnelig oppdaterer. Øverst på listen står Sveits, Caymanøyene, Luxembourg, Hongkong, USA, Singapore, Jersey, Japan, Tyskland og Bahrain. Rangeringen er basert på grad av hemmelighold og landets andel av det globale markedet for finansielle tjenester. I 2012 ble den totale verdien av penger som oppevares i skatteparadiser anslått til rundt 21 000 milliarder US dollar. Oljefondet har etter Nordens Nyheters anslag, 2158 milliarder kroner i skatteparadiser i henhold til denne definisjonen. Dette tilsvarer 30,8 prosent av oljefondets aksjeverdier. Fondet trekker seg  også ut av British Virgin Islands, Bermuda, og Panama.

Cayman Island borte

– Vi publiserer vår beholdningsinformasjon i forbindelse med at vi legger frem vår årsrapport 9. mars. I vår beholdningsoversikt finner du selskapenes registeringsland. I forkant av dette kan vi ikke kommentere eventuelle salg av verdipapirer siste år, skriver Marthe Skaar, Advisor, Communications and External Relations i Norges Bank Investment Management i en mail til Nordens Nyheter. Ved gjennomgang av NBIM`s utmerkede globus på internett, med oversikt over investeringenei ulike land, har vi bare funnet at Cayman Islands er strøket fra listene i forhold til tidligere år. Da var det over 70 investeringer med mange dominerende minoritetsandeler (eierandel på 3-7 prosent eller mer, også sett sammen med amerikanske BlackRock`s eierandeler i ulike selskaper). Oljefondet trekker seg også ut av  Bermuda, med 1,8  milliarder i 45 selskaper. Man trekker seg også ut av British Virgin Islands, der fondet har investert 109 millioner gjennom 3 investeringer. Fondet dropper  også Panama,og selger aksjer for 48 millioner kroner, som omfatter 2 investeringer. Man selger også rentepapirer  for nær 2 milliarder kroner i British Virgin Islands,  Bermuda  og  Panama.

Ulike norske anslag

Oljefondet har ifølge den offentlige beholdningslisten investert 1,4 milliarder kroner i skatteparadis. Men en samlet oversikt viser at det reelle tallet er 145 milliarder kroner, ifølge en oversikt som Dagens Næringsliv har innhentet. Årsaken til de to svært forskjellige tallene er atoljefondet i 2014 endret metoden som brukes for å plassere aksjer og obligasjoner i de forskjellige landene. Det betyr at nesten alle skatteparadiser forsvinner fra beholdningslistene. Flere selskaper som der oljefondet eier aksjer i Kina,er registrert i skatteparadiser, skrev Nordens Nyheter i en omfattende artikkel i 2015. Statens Pensjonsfond Utland – kjent som oljefondet – på en annen, gammeldags og ødeleggende praksis. Norges Bank stemte nylig ned et forslag om å stoppe bankens bruk av skatteparadiser. Bare forslagsstiller Morten Lund stemte for.

Har solgt aksjene

Representantskapet, eller styret som representerer folket i Norges Bank, og sentralbanken styrer oljefondet. De handler på dine og mine vegne. Lederen av representantskapet, Reidar Sandal, forsvarte vedtaket slik:

-Det er ikke noe omdømmerisiko, det er helt legalt. Jeg understreker igjen at norske myndigheter har åpnet for at dette er en nyttig praksis». Det kommunistiske Kina, med flere store oljefond, er hyppige brukere av nettopp Cayman Island.  Mens stadig flere land i Europa i disse dager forsøker å bekjempe bruken av skatteparadisene som suger milliarder ut av økonomier som sliter, er Sandals forsvar at bruken av skatteparadis ikke er forbudt. Representantskapet i Norges Bank har altså på dine og mine vegne og med unnvikende begrunnelser, gått inn for bruk av skatteparadiser inntil fondet trolig har solgt sine aksjer på Cayman Islands fra ifjor til i år

Går utover vanlige folk

I verdens skatteparadis – Cayman Islands, Guernsey, Delaware og en rekke andre land og stater – hvitvaskes titusenvis av milliarder dollar hvert år. Dagens Næringsliv skriver at det kan komme fra narkotikaomsetning, menneskehandel og slaveri, og ulovlig olje- og våpenhandel, det kan komme fra naturressurser i fattige land eller det kan komme fra naturressurser i fattige land eller velferdstjenester i rike land som Norge. I skatteparadisene kan til og med dine egne skattepenger.

Skyggeøkonomi

DN skriver at internasjonale kriminelle nettverk er helt avhengige av denne skyggeøkonomien. Og noen av verdens største og mest respekterte selskaper bruker det til å slippe å betale skatt til landene de driver butikk i. Dette gjelder både i Norge og internasjonalt. Mange av selskapene du handler med i hverdagen din betaler svært lite skatt til landene de driver business i. Det er et åpenbart brudd på samfunnskontrakten, skriver Dagens Næringsliv. Store selskaper gir ikke sitt bidrag til fellesskapet. De bidrar ikke til utdanning, helse, og gode offentlige tjenester i landene som gir dem sitt overskudd. Til de samme landene som selskapene selv er avhengige av for å drive næringsvirksomhet.

Mindre åpenhet

Skatteparadiser fører til mindre skatteinntekter og kriminalitet i rike land, og til fattigdom og sosial nød i utviklingsland. Det er dette systemet Norges Banks representantskap ikke har klart å ta stilling til før nå. Mange av våre sparepenger er altså låst vekk i skatteparadis, fordi ledelsen av oljefondet har bestemt at det er slik vi skal organisere store deler av formuen vår. 145 milliarder kroner av ditt og mitt oljefond er låst vekk fra innsyn i skatteparadiser, i følge Dagens Næringsliv. Avisen spør hva vi skal med et representantskap i Norges Bank når de ikke tar tak i de grunnleggende kjørereglene for oljefondet? Representantskapet i Norges Bank skal jo nettopp holde bankens ledelse i ørene. Forslaget om å trekke oljefondet ut av skatteparadis, og sørge for at selskapene i fondet slutter å benytte seg av slike, er et nødvendig mottrekk mot en skyggeøkonomi som vokser år for år. Norges Bank Investment Management hevder selv de er blitt mer åpne på hvordan rapporteringen skjer, mener fungerende kommunikasjonssjef Marthe Skaar. Hennes svar til Nordens Nyheter mandag tyder ikke på større åpenhet fra Norges Banks side.

– Jeg kan avvise at den oppdaterte metoden for assosiering med land er et forsøk på å pynte fasaden, snarere har vi gjort denne omleggingen for å gi mer informasjon om hvordan vi rapporterer rundt land, sier kommunikasjonsrådgiver Line Aaltvedt til Dagens Næringsliv.

Direktør Petter Johnsen , som har ansvar for aksjene i NBIM, har trolig solgt seg ut av Cayman Island. Foto: NBIM)
Direktør Petter Johnsen, ansvarlig for aksjene i NBIM, har trolig solgt seg ut av skatteparadisene Cayman Island, British   Virgin Islands,Bermuda og Panama. (Foto: NBIM)

Denne artikkelen har 1 kommentar

  1. Nils Petter Tanderø

    Oljefondet gjorde en kjempetabbe ifjor da redaktør BjørnT.Tveiten avslørte NBIM`s beholdningstall for 2014 en måned før pressekonferansen i mars 2014. I år skjer det samme. Oljefondet sier at man ikke vil kommentere spørsmålet om at aksjer i skatteparadiser er solgt før påNBIM`s pressekonferanse i Norges Bank 8.mars. Fondet avslører at det trolig går ut av alle skatteparadisene i Latin-Amerika, pluss Bermuda på sine egne hjemmesider allerede nå. Det kan du enkelt se ved å gå inn på Norges Bank.no, og klikke deg videre inn på Latin-Amerika i 2013 og deretter i 2014 i statistikken. Der ser man at Cayman Islands, Bermuda, British Virgin Islands og Panama er fjernet fra Norges Banks globuskart i 2014. Du finner Norges Banks tilstedeværelse i disse skatteparadisene i 2013. Fondet har igjen gjort en tabbe, to måneder før nyheten om skatteparadisene skal offentliggjøres 8. mars 2016. Vi gratulerer Norges Banks Investment Management med et nytt klønete forsøk på å føre pressen bak lyset, i stedet for å fortelle at man trekker seg ut av skatteparadisene når pressen konfronterer Norges Bank med dette positive faktum allerede nå.

    Med vennlig hilsen
    Nils Petter Tanderø
    Red.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*