Masayoshi Son og Softbank lanserer en Ipad i 2010(Foto: SoftBank.com)

Det norske selskapet Autostore er et robotsystem for store lagre, som brukes av alt fra Komplett til den russiske sentralbanken,Central Bank of The Russian Federation. Mashayoshi Son er grunnlegger av og største eier i Software Group. Han eier 26,9 prosent av selskapet ifølge 4-traders. Det norske oljefondet er åttende største eier og sammen med selskaper dominert av amerikanske BlackRock , er NBIM-sjef Nicolai Tanden og oljefondet med i kulissene, skriver Nordens Nyheter..

Sist gang selskapet ble handlet var da det amerikanske fondet Thomas H. Lee Partner betalte 16 milliarder kroner da det kjøpte store deler av Autostore fra svenske EQT i 2019. Siden har med andre ord verdien på selskapet steget med mer enn 50 milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv..

Nå kjøper Softbank aksjer både fra EQT og fra amerikanske Thomas H. Lee Partner (THL Partner) og blir nest største eier.

– De er kjent som aktive eiere som satser på robotisering, kunstig intelligens og passer godt inn for et selskap som Autostore, skriver konsernsjef Karl Johan Lier i en pressemelding. Softbank kjøper nå 40 prosent av aksjene i Autostore. Avtalen verdsetter logistikkselskapet fra Nedre Vats i Rogaland til 65,5 milliarder kroner, ifølge Dn.no.

Softbank-toppsjef Masayoshi Son kommenterer kjøpet slik i en pressemelding:

– Vi ser Autostore som grunnleggende teknologi som gir rask og kostnadseffektiv logistikk for selskaper over hele verden. Vi ser frem til å jobbe med Autostore og til å ekspandere offensivt på tvers av land og markeder.

Wallenberg var først ute

I dag er Autostore store i Europa og USA. Med Softbank på eiersiden ser selskapet for seg å få mer oppmerksomhet i Asia. Grunnleggeren av SoftBank , Masayuoshi Son, eier altså 26,9 prosent av Soft Bank Group. Oljefondewt er også åttende største eier i Nomura Sset Management som er tredje største eier. NBIM er også med med en andel i Soft Bank Group, og vi finner The Vanguard Group(1,72 prosent av aksjene). Baille Gifford har 1,22 Oppkjøpsfondet EQT, som har utspring i det Wallenberg-kontrollerte konglomeratet Investor AB ble hovedeier i 2016. Tre år senere ble det solgt til det amerikanske fondet THL Partners.

Softbanks grunnlegger og toppsjef Masayoshi Son er kjent for å ta en høy risiko, og ha nese for oppstartsselskaper som har potensial til å vokse raskt. Alibaba-investeringen på 20 millioner dollar for over 20 år siden har gått inn i historiebøkene som en av de mest lukrative. Styreleder Jacob Wallenberg i Investor AB har vært flink til å finne IT-selskaper som den svenske gruppen har gjort lønnsomme.

Selskapet kjøpte seg opp i norske Kahoot i fjor høst og har økt eierposten. Det japanske selskapet bred erfaring med internasjonale børsnoteringer.

Bloomberg vara først ute med nyheten om at SoftBank Group Corporation solgte aksjer i Ali Baba Group Holding i to omganger , siste gang i 2020 for 2,2 milliarder dollars, for å redusere gjeld kjøpe opp egne aksjer. Dermed gikk Ali Babas grunnlegger Jack Ma ut av styret i SoftBank 20. mai 2020, skriver Nordens Nyheter.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*