Direktør Petter Jonsen for NBIM`s aksjeportefølje, sitter på en stor mengde eurpoeiske bankaksjer(Foto:Norges Bank)
Direktør Petter Jonsen for NBIM`s aksjeportefølje, sitter på en stor mengde eurpoeiske bankaksjer(Foto:Norges Bank)

 

Oljefond i Norge, Quatar og Saudi-Arabia øker sine eierandeler i europeiske storbanker som Credit Suisse og Barclays. Norges Banks Investment har investert 13 milliarder i Credit Suisse der oljefondet eier 4,38 prosent, og har aksjer for 8,7 milliarder kroner i britiske Barclays Bank, der NBIM eier 1,96 prosent. Saudi-Arabias oljefond er største eier i Credit Suisse, som igjen er storaksjonær i britiske Barclays. Norges Banks Investment Management har aksjer for over 20 milliarder i de to storbankene, skriver Nordens Nyheter.

Saksøker Barclays

USA saksøker den britiske storbanken Barclays for systematisk svindel av egne kunder. Statsadvokaten i New York har tatt ut søksmål mot Barclays. Statsadvokat Eric Schneiderman i USA legger ingenting i mellom i beskrivelsen av bankens praksis. Schneiderman skriver i søksmålet at «Barclays har utvist en foruroligende forakt for investorene og kundene gjennom et systematisk mønster av svindel og svik».Oljefondet har aksjer for 8,7 milliarder kroner i Barclays og eier 1,96 prosent av bankens aksjer

Private markeder

Britiske justismyndigheter mener Barclays har svindlet gjennom såkalt «dark pool trading». De største og viktigste børsene i verden, som New York og London, er kjent for å være transparente og regulerte. For å motstå dette setter de store bankene opp såkalte «dark pools», som er private markeder der kunder og investorer kan handle aksjer og verdipapirer uten plagsomt innsyn. Men også med svakere kontroll og reguleringer. Påstanden er at Barclays skal ha benyttet seg av den manglende kontrollen til å svindle egne kunder og investorer. «Barclays’ dark pool var full av rovdyr», ifølge statsadvokat Schneiderman.

Faller på børsen

I en uttalelse fra Barclays i London torsdag morgen sier banken at den tar søksmålet «svært alvorlig». Aksjekursen i Barclays hadde falt over seks prosent prosent da børsen i London stengte torsdag. Barclays har vært rammet av en rekke skandaler etter finanskrisen. Blant annet en meget omstridt redningsaksjon med penger fra Qatar. Det har også vært stor misnøye med ledelsens høye lønninger og bonuser, samtidig som banken sliter økonomiske og sier opp folk. Senest sist måned kunngjorde banken at 19.000 ansatte skal sparkes, hvorav 14.000 i år.

Tilbud til Latin-Europa

Barclays Plc er en global finansiell tjenesteleverandør engasjert i bankvirksomhet, corporate og investment banking og formuesforvaltning i Europa, Amerika, Afrika og Asia. Selskapet opererer i ni segmenter: UK Retail & Business Banking, Europe Retail & Business Banking, Afrika Retail & Business Banking, Barclaycard, Investment Bank, Bedriftsmarked, Wealth & Investment Management, og øvrig virksomhet. Det britiske Retail og Business Banking-segmentet gir boliglån. De gir også usikrede lån og tilbyr skadeforsikring samt bank-og pengeoverføringstjenester til små og mellomstore bedrifter, inkludert utstedelse av kredittkort i Spania, Italia, Portugal og Frankrike, dvs i Latin-Europa.

Forvalter kapital

Investeringsbanken i Barclays gir bedrifter, myndigheter og institusjonelle kunder strategisk rådgivning.Corporate Banking-segmentet leverer bankløsninger til store bedrifter, finansielle institusjoner og multi-statsborgere i Storbritannia og internasjonalt. The Wealth and Investment Management-segmentet gir råd om kapitalforvaltning, og fokuserer på private kunder og bedrifts-kunder over hele verden, og tilbyr private banking, kapitalforvaltning,og megling, med hovedkontorfunksjoner i London. Barclays ble stiftet den 20. juli 1986.

Barclays Bank, største eiere:

Qatar Investment Authority (Investment Management) 813,964,552 4.96%
Capital Research & Management Co. (World Investors) 769,908,378 4.69%
Credit Suisse AG 633,182,466 3.86%
Legal & General Investment Management Ltd. 514,074,826 3.13%
BlackRock Investment Management (UK) Ltd. 456,778,862 2.79%
Barclays Bank Plc (Private Banking) 394,985,000 2.41%
Clearstream Banking SA 327,110,000 1.99%
Norges Bank Investment Management 320,685,000 1.96%

Credit Suisse`s største eiere:

Olayan Europe Ltd(Saudi-Arabia) 5,68 %
Quatar Investment Company 5,14 %
Norges Banks Investment Management 5,01(femte størst)

CEO Brady W. Doughan i Credit Suisse har internasjonale oljefond som største eiere(foto: Credit Suisse)
CEO Brady W. Doughan i Credit Suisse har internasjonale oljefond som største eiere(foto: Credit Suisse)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*