KØBENHAVN, Danmark. Novozymes AS leverer sterk vekst og inntjening i et volatilt markedsmiljø med 9 % organisk salgsvekst i 2022. Dette markerer den høyeste organiske salgsveksten på mer enn et tiår, og Novozymes er sikre på 2023-utsiktene på 4-7 %. Tidligere konsernsjef i Statoil. Helge Lund, er styreleder i Novo Nordisk A/S, søsterselskap av Novoenzymes. Det norske oljefondet satser 60 milliarder norske kroner i disse to danske biotekselskapene, som trolig er to av NBIM`s nordiske favorittaksjer, skriver Nordens Nyheter.

De to danske selskapene har med seg meget sterke eiere, der det amerikanske investeringsselskapet BlackRock utgjør største aksjonærgruppe i begge selskaper, sammen med sine samarbeidsselskaper. Det statlige norske oljefondet( NBIM), har hatt et langvarig og fruktbart samarbeid med amerikanske Black Rock og dets Konsernsjef Larry Fink.

.I regnskapsåret 2022 leverer Novozymes 9 % organisk salgsvekst – 11 % organisk salgsvekst i fjerde kvartal alene – en EBIT-margin før spesielle poster på 26,4 %, og ROIC inkludert goodwill før spesialvarer* på 17,9 %. Novozymes presenterer solide organiske vekstutsikter på 4-7 % for 2023.

Medisinfirmaet Novo Nordisk A/S hadde en omsetning på 177 milliarder danske kroner i 2022. Dette er en vekst på 16 prosent. sammenlignet med resultatet for 2021. I 2022 fikk Novo Nordisk et driftsresultat på 74,8 milliarder danske kroner. kroner. En vekst på 15 prosent. sammenlignet med 2021. Årets resultat utgjør 55,5 milliarder danske kroner. kroner. En forbedring på 16 prosent.

Meget bra i volatilt marked

«Novozymes leverer historisk sterk vekst i et volatilt markedsmiljø ved å utnytte styrken til vår veldiversifiserte portefølje, unike produksjonsevner og bred markedstilstedeværelse. Vi vet at bioteknologi har nøkkelen til å møte noen av verdens største utfordringer, og vår vekst i 2022 bekrefter at bioløsningene våre er mer relevante enn noen gang. Vi vil fortsette det sterke momentumet fra 2022 i 2023, sier Ester Baiget, President & CEO i Novoenzymes, og fortsetter:

«Vi forventer å frigjøre ytterligere vekstmuligheter og akselerere vår strategiske ambisjon ved den foreslåtte kombinasjonen av Novozymes og Chr. Hansen for å skape en ledende global bioløsningspartner. Jeg er veldig spent på potensialet ved å bringe sammen disse to høyytende, komplementære selskapene for å frigjøre det fulle potensialet til bioløsninger og generere betydelig verdi for våre kunder, ansatte, aksjonærer og samfunnet for øvrig.»

I regnskapsåret 2022 investerte Novozymes 11 % av de totale inntektene i forskning og utvikling og lanserte 26 bioløsninger for å møte kundenes behov.

Bioteknologi for en sunnere planet
I år konkluderer Novozymes med en rekke ikke-finansielle milepæler og mål sammen med å sette nye mål for 2025. Novozymes reduserte CO2-utslippene fra egen virksomhet med 63 %, fra en 2018 baseline, og som et av de første selskapene i verden , fikk Novozymes sitt netto-null-mål validert av Science Based Targets-initiativet.

«Som en global leder er vi forpliktet til å bidra til å bygge en fremtid med netto null. Vi har allerede redusert utslippene våre med 63 %, og vi er ekstremt stolte over å være blant de første selskapene i verden som har fått vårt nett-nullmål på tvers av scope 1, 2 og 3 validert av Science Based Targets-initiativet som viser at veien til nett -null er mulig, sier Ester Baiget, president og administrerende direktør, og fortsetter:

«Bærekraft er i vårt DNA, og Novozymes lykkes ved å kombinere våre finansielle og ikke-finansielle resultater. I 2022 bidro mer enn 90 % av inntektene våre til en sunnere planet ved å akselerere mot et klimanøytralt samfunn, transformere matsystemer og muliggjøre sunnere liv, og vi vil fortsette å utvide rekkevidden til våre bioløsninger for å muliggjøre en bedre verden. ”

Tosifret vekst i tre av fem områder
Novozymes presterte innenfor veiledning i alle fem forretningsområdene, samt leverte tosifret vekst i tre av fem forretningsområder.

For hele året var den organiske ytelsen per forretningsområde 1 % i Husholdningspleie, 10 % i Mat, Drikke og Menneskehelse, 25 % i Bioenergi, 10 % i Grain & Tech Processing, 8 % i Landbruk, Dyrehelse og Ernæring. Sterk vekst på tvers av både utviklede og fremvoksende markeder Novozymes-salget i 2022 vokste 9 % organisk sammenlignet med året før, og både utviklede og fremvoksende markeder vokste med 9 %. For 2022 var organiske vekstrater etter geografi 6 % i Europa, Midtøsten og Afrika, 11 % i Nord-Amerika, 10 % i Asia-Stillehavsområdet og 16 % i Latin-Amerika.

Økonomiske utsikter for 2023
Novozymes forventer en solid organisk salgsvekst på 4-7 % drevet av både prising og volumvekst. Prising forventes å bidra med mer enn halvparten av den organiske salgsveksten. Beskjeden vekst forventet i 1. kvartal, da sammenligningen ble positivt påvirket av tidspunktet for salget, spesielt innen Food, Beverages & Human Health. EBIT-margin før spesielle poster* forventes å ligge på 25-26 %. ROIC inkl. goodwill før spesielle poster* på 16-17 %, skriver President og CEO Ester Baiget, i det danske selskapet Novoenzymes i sin årsmelding for 2022.

Novozymes’ styre utnevnte for to år siden Ester Baiget (52) som president og administrerende direktør i Novozymes fra 1. februar 2020.

Ester var tidligere forretningspresident for Dows forretningsenhet for industrielle løsninger og medlem av ledergruppen. Hun begynte i Dow i 1995 som ingeniør i Tarragona, Spania. Siden den gang har hun hatt produksjons-, tekniske, kommersielle og strategiske roller i et selskap som har gjennomgått en enorm endring over tid. I årene som Business President for Industrial Solutions har virksomheten utvidet markedet, forbedret sin markedsledende posisjon, levert tosifret vekst og sterk inntjening. Hun er kreditert for å ha implementert en klar vekst, innovasjon og operasjonell strategi for å produsere sterke økonomiske resultater.

CEO Ester Baiget i Novoenzymes A/S fotografert da hun tiltrådte for etpar år siden. Helge Lund er altså styreleder i søsterselskapet Novo Nordisk A/S. Eierstrukturen i de to selskapene er svært lik.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*