Norwegian bør kvitte seg med sine Dreamliner-fly som parkeres på Irland( Photo: Jørgen Syversen Norwegian)

Norwegians trafikktall for desember er kraftig påvirket av lavere etterspørsel som følge av reiserestriksjonene i Europa. Bookingene for jul og nyttår var likevel positive. Den 22. januar avgjør de irske konkursdommerne om Norwegians videre budsjettopplegg er tilfredstillende. Allerede 10. november permitterte Norwegian 1.600 ansatte og parkerte 15 av de 21 flyene som da var i luften. 18. november fikk Norwegian så innvilget en midlertidig konkursbeskyttelse i Irland for fem irske datterselskaper og det norske morselskapet. Den har de frem til minst 22. januar, skriver Nordens Nyheter.

Innen da må Norwegian og en rettsoppnevnt irsk forvalter overbevise en irsk dommer om at flyselskapet har livet rett.

I desember fløy 129 664 kunder med Norwegian, 94 prosent færre enn samme måned i fjor. Både den totale kapasiteten (ASK) og passasjertrafikken (RPK) var ned 98 prosent. Fyllingsgraden lå på 52,3 prosent, en reduksjon på 31 prosentpoeng.

Innvirkning på driften

– Pandemien fortsetter å ha en sterk negativ innvirkning på driften vår, noe den har hatt siden hele Norge stengte ned i mars i fjor. Norwegian var på vei mot et positivt resultat for 2020, men i stedet ble vi kastet ut i vår livs kamp og 2020 har vært svært krevende. Selv om etterspørselen i desember var lav, var imidlertid bookingene for jul og nyttår positive og vi har tilpasset produksjonen vår godt til situasjonen vi står i. Nå gjør vi alt vi kan for at Norwegian skal komme styrket og mer konkurransedyktig ut av denne krisen med en ny finansiell struktur, en tilpasset flåtestørrelse og et forbedret tilbud til kundene våre, sier konsernsjef i Norwegian, Jacob Schram.

– Støtten vi har opplevd fra kunder, medarbeidere og andre i året som har gått har vært enorm. Vår viktigste jobb er å knytte folk sammen på en trygg måte og nå kjenner vi alle på savnet etter å møtes. At vaksineringen er i full sving er gode nyheter både for luftfarten og de reiselystne. I år ser vi frem til å fortsette å bidra til å knytte det norske folk sammen, skape verdier for landet vårt og å gi folk flest muligheten til å fly i et marked med sunn konkurranse. 2020 har vært et tøft år, men vi er fulle av pågangsmot og gir oss ikke, avslutter Schram.

Norwegian hadde gjennomsnittlig ni fly i drift i desember, hovedsakelig på norske innenriksruter. Totalt gjennomførte Norwegian 95,6 prosent av de planlagte flygningene i desember, og av disse var punktligheten på 88,5 prosent.

Norwegian kan gå konkurs

Historien om Norwegian begynte for over 27 år siden. Norwegian ble grunnlagt i 1993, mens lavprisselskapet med Boeing 737-fly kom på vingene i 2002. Norwegian har blitt en sentral aktør i internasjonal luftfart. Først med kortdistanseruter i Europa og senere med langdistanseruter til og fra USA, Asia og Sør-Amerika. Norwegian har i dag en moderne og drivstoffeffektiv flåte bestående av Boeing 787 Dreamliner- og Boeing 737-fly.

I 2019 ble Norwegian det første flyselskapet som signerte FNs program for klimatiltak og forpliktet seg dermed til å bli klimanøytralt innen 2050.

Norwegian er kåret til Europas beste lavprisselskap seks år på rad av Skytrax, og fem år på rad har passasjerene stemt frem Norwegian som verdens beste lavprisselskap på langdistanseruter. I tillegg er Norwegians fordelsprogram, Norwegian Reward, fire år på rad kåret til «Flybransjens beste fordelsprogram i Europa/Afrika» under Freddie Awards i USA. Siden 2012 har Norwegian vunnet over 55 priser for selskapets produkter, service og nyskapning innen luftfarten.

Følg Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn og YouTube

Konsernsjef Jacob Schram i Norwegian kjemper mot klokka frem til 22. januar( Foto: Norwegian)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*