Det norske lavprisselskapet Norwegian opplevde sin nest verste handelsdag noenside torsdag ifølge Dagens Industri. Fallet på 15,4 prosent er det største siden 3. mai 2004. Denne kalddusjen kommer ifølge Di.se fordi SAS presenterer ferske trafikkstall for november fredag. Passasjerveksten fortsatte for Norwegian i november, skriver selskapet i en pressemelding. Totalt valgte nesten 2,9 millioner passasjer å reise med selskapet i november, en økning på 14 prosent fra samme periode i fjor.

Norwegians aksjer(NAS) presenterte torsdag sin passasjerstatistikk for november. I følge denne er kabinfaktoren er redusert med 4,9 prosentpoeng til 78,8 prosent. Det var mindre enn forventninger som ifølge Reuters hadde forventet 82,7 prosent. Direktør Bjørn Kjos forklaring på den lave fyllingsgraden er at selskapet utvidet noen av sommerens linjer til november. Samtidig økte selskapets kapasitet som ASK med 34 prosent i måneden ifølge Dagens Industri. Generellt anser vi att trafiktallen fra Norwegian er svake skriver Danske Bank-analytiker Martin Stenshall i et kundbrev.

Totalt 2 877 549 passasjerer reiste med Norwegian i november, 357 329 (14 prosent) flere enn samme måned i fjor. Den totale trafikkveksten (RPK) økte med 26 prosent og kapasitetsveksten (ASK) med 34 prosent. Fyllingsgraden var 78,8 prosent i november.Tallene denne måneden er påvirket av overgangen mellom sommer- og vinterprogrammet, samt oppstarten av flere nye ruter og økt flyutnyttelse, sammenlignet med samme periode i fjor. Norwegians passasjerer flyr stadig lengre distanser, noe som også har betydning for trafikktallene.

 

– Jeg er godt tilfreds med den positive yieldutviklingen denne måneden. Samtidig har en del ruter fra sommerprogrammet blitt forlenget ut i november, noe som påvirker fyllingsgraden. Full omlegging til vinterprogrammet vil vi først ha fra og med januar, etter at vi har lagt juletrafikken bak oss, sier konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian.

Norwegian gjennomførte 99,2 prosent av de planlagte flygningene i november. Punktligheten var på 82,5 prosent, opp 2,3 prosentpoeng fra samme periode i fjo, heter det i pressemeldingen fra selskapet.

Norwegians flåtefornyelse fortsetter i 2018. Selskapet fikk levert én fabrikkny Boeing 787-9 Dreamliner og én Boeing 737 MAX 8 denne måneden. Totalt for året får Norwegian levert 11 Boeing 787-9 Dreamlinere, 12 Boeing 737 MAX 8 og to Boeing 737-800. Med en gjennomsnittsalder på 3,7 år, er Norwegians flyflåte blant de mest moderne og miljøbesparende i verden. Det aller viktigste et flyselskap kan gjøre for å redusere utslippene, er å investere i ny teknologi og nye fly.Markant børsfall denne ukenOslo Børs falt 3,75 prosent – det største børsfallet på over to og et halvt år. Wall Street falt også  markant torsdag ettermiddag. Etter et fall på 1.200 poeng denne uken, nærmer Dow Jones seg høstens foreløpige bunnpunkt. prosent torsdag.Den ledende indeksen Dow Jones faller 1,85 prosent fra start, mens den brede samleindeksen S&P 500 er ned 1,75 prosent.Nasdaq, som i stor grad består av teknologiselskaper, faller 1,94 prosent. Den nordiske børsen Nasdaq OMX falt 2,14

Oslo Børs falt med 3,75 prosent i slutten av uken(Foto: Oslo Børs)

Oljeprisfall, handelskrig og et globalt børsfall sendte Oslo Børs kraftig ned på torsdag.Dermed fortsetter korreksjonen på Oslo Børs, med et fall på godt over ti prosent siden toppen ble nådd i slutten av september.Hovedindeksen endte på 825,96 poeng, det laveste nivået siden april tidligere i år. Det har vært dårlig stemning på de amerikanske børsene denne høsten. I oktober begynte Wall Street å falle, og flere av de viktigste indeksene har vært ned rundt ti prosent på det meste.Etter at de amerikanske investorene har kunnet pustet ut noen dager, har børsfallet slått tilbake for fult denne uken.På torsdag er det energi- og bankaksjer som leder an i nedturen i USA. Store oljeselskaper som Chrecron og Exxon Mobil faller over to prosent, noe som henger sammen med at oljeprisen har svingt kraftig.  Tidligere på dagen falt oljeprisen tungt, noe som hang sammen med at det kom rykter om at Opec slet med å få Russland til å gå med på en ny avtale om produksjonskutt. Utover dagen har riktig nok oljeprisen hentet seg inn igjen en del.

Lav oljepris bra for Norwegian

Det som først og frem trekkes frem som årsak til det globale børsfallet på torsdag er at utsiktene for en handelsfred mellom USA og Kina er forverret. I løpet av helgen fikk president Donald Trump på plass en våpenhvile i handelskrigen med Kina på 90 dager.I løpet av de siste dagene har markedet mistet mer og mer tro på at dette er en avtale som kan reversere den eskalerende handelskrigen mellom verdens to største økonomier. Bankaksjene drev nedturen også på tirsdag denne uken, noe mange mente hang sammen med at rentekurven delvis er blitt negativt. En negativ rentekurve vil være et kraftig resesjonsvarsel.Oljeprisfallet vil trolig styrke Norwegians aksjekurs på sikt, skriver Nordic News i en børsanalyse.

 

 

Denne artikkelen har 1 kommentar

  1. Nils Petter Tanderø

    Flere fløy med SAS – og dyrere billetter
    SAS fløy 2,3 millioner passasjerer i november, en vekst på 1,8 prosent fra samme måned i fjor.Inntektene målt i yield (inntekt pr. passasjer pr. kilometer) økte med fem prosent og PASK (inntekt pr. sete pr. kilometer) økte 5,7 prosent nominelt i november, fra samme måned i fjor.Tilsvarende tall for Norwegian denne uken var en økning i yield på to prosent og en nedgang i enhetsinntekt (inntekt pr. sete pr. kilometer) på fire prosent i november., skriver Nordens Nyheter i et redaksjonelt innlegg fredag.

    SAS: Valutajustert var endringene i yield ned 0,1 prosent og PASK opp 0,5 prosent i november.

    Flyene til SAS fylles omtrent som før. Såkalt kabinfaktor var på 69,0 prosent i november, opp 0,4 prosent fra samme måned i fjor. Norwegian hadde vel 79 prosent i november. Det er normalt at en lavprisaktør som Norwegian – med lavere billettpriser og lavere kostnadsnivå – må selge en vesentlig større andel av setene om bord for å ha en god økonomisk utvikling.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*