CEO and Chair Emilio Botn kjøper GE Capital Nordic(Foto:Santander)
CEO and Chair Emilio Botn kjøper GE Capital Nordic(Foto:Santander)

 

Spanias største bank kjøper forbrukdelen av GE Capitals nordiske virksomhet. Banco Santander melder at de kjøper opp GE Capitals enheter for forbrukslån i Norge, Sverige og Danmark – kjent som GE Money Bank – for 700 milliioner Euro eller 5,8 milliarder kroner. Santander regner med å gjennomføre kjøpet i løpet av andre halvår i år. GE Money Bank har en utlån på 2,35 milliarder euro i Skandinavia, inklusive forbrukslån, billån og kredittkort. Norges Banks Investment Management er største eier i Banco Santander, skriver Nordens Nyheter.Oppkjøpet av GE Capitals virksomhet i Skandinavia er et viktig skritt i Santanders vekststrategi i forbrukersegmentet. Oppkjøpet øker vår geografiske spredning og styrker posisjonen som en ledende tilbyder av forbrukerfinansiering i Europa, sier styreformann Emilio Botin til Bloomberg.Santander er en av de bankene som hadde størst problemer under finansksrisen i Latin-Europa. Oljefondet er idag største eier i Santander Bank ifølge 4-traders.com med 1,69 prosent av aksjene. Det norske fondets amerikanske partner BlackRock har 1,28 prosent, og tilsammen er disse to størst med 2,97 prosent. Vanguard har 1,97 prosent, mens BNP(Banque Nationale de Paris) har 1,28 prosent

Svak egenkapital

Nesten en tredjedel av bankene i eurosonen tror de vil trenge å hente mer kapital for å bestå de kommende stresstestene, ifølge en anonym undersøkelse foretatt av Ernst & Young. Det skriver Wall Street Journal søndag kveld, ifølge TDN Finans. Trenger mer kapital. En undersøkelse fant at 65 av 294 spurte banker venter at de vil trenge eller kanskje trenge mer kapital. Ifølge Ernst & Young kunne 30 prosent av bankene i eurosonen ikke avskrive at de ville trenge mer kapital, hvorav
åtte prosent regelrett ventet at de ville trenge kapital for å bestå de kommende stresstestene.

Stresstest i høst

Undersøkelsen kommer samtidig som banker i eurosonen arbeider med reguleringsmyndigheter for å forsikre at verdivurderingen av bankenes balanseregnskap blir nøyaktig. Bankene som stryker på den kommende stresstesten vil få seks måneder til å hente ny kapital, for eksempel gjennom å beholde mer av overskudd eller selge aksjer. Resultatene av de nevnte stresstestene er ventet i oktober.

Sju prosent i Latin-Europa

Norge satser tre hundre milliarder av oljefondets midler i Latin-Europa. Det er sju prosent av fondets børsverdi viser Nordens Nyheters beregninger i mars 2013. Finansdepartementet har aksjer for 161 milliarder kroner i Frankrike, 47 milliarder i Spania, 42 milliarder i Spania og 2,4 mrd. i Hellas og en halv milliard i Portugal, skriver Nordens Nyheter.Banco Santander i Spania er oljefondets største satsing i latin-Europa. Finansminister Siv Jensen satser 10,3 milliarder oljekroner på den spanske storbanken. Fondet eier 2,22 prosent av aksjene i banken. Norge har investert 6,2 milliarder kroner i Banco Bilbao, og eier 2,21 prosent, som er en relativt høy eierandel. Norge har aksjer for 15,5 milliarder kroner i åtte spanske storbanker. Norske investeringer i den franske banksektoren er på 13 milliarder kroner.

Har ti millliarder

Italia nest størst på finansministerens investorliste i Latin-Europa. Norge satser nesten ti milliarder kroner i fjorten italienske banker. Oljefondet har investert 2,8 milliarder kroner i Uni Credit Spa, som er den største investeringen i iIalia, med en eierandel på 1,8 prosent. Samlet har den norske staten investert ti milliarder i italienske storbanker. Frankrike er største avtager av norske oljepenger i Latin-Europa. Norge har satset 161 milliarder kroner i Frankrike, men bare 13 millliarder er investert i storbanker. Her er BNP Parisbas SA størst med en norsk investering på 8 milliarder kroner, som gir en eierandel på 2, 04 prosent. Norge har investert 3,8 milliarder i Societe Generale, og eier der 2,34 prosent. I Credit Agricole satser Norge nær 1 milliard kroner og eier 0,82 prosent.

Fem milliarder

Norge har investert 5,2 milliarder kroner i Portugal, hvorav bare 539 millioner i portugisiske banker. Den største investeringen er foretatt i Banco Espirito Santo SA med 277 millioner norske kroner. Totalt satser Norge penger i fem portugisiske banker. Økonomiene i latin-Europa er todelt. Man ser en rik og velstående del både i Italia, Spania på Kypros, Hellas og i Portugal. Dermed er risikoen for norske oljepenger i Latin-Europa liten. Men Spania er trolig det største risikolandet, der Norge også har satset mest penger i bankvesenet, skriver Nordens Nyheter in en analyse.

CEO Laurence D. Fink i BlackRock, gjør NBIM og BlackRock til største eier totalt i Banco Santander(Foto: BlackRock)
CEO Laurence D. Fink i BlackRock, gjør NBIM og BlackRock til største eier totalt i Banco Santander(Foto: BlackRock)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*