Norge på topp i pressefrihet (Ill: Statista)

Norge topper rangeringen over land med best vilkår for pressefriheten i verden for fjerde år på rad. De nordiske landene dominerer toppen av listen med Finland på andre og Danmark på tredjeplass.

Rangeringen som gjøres årlig av Reporters Without Borders (RSF) tar for seg hvordan pressefriheten tas vare på i 180 land – en årlig undersøkelse og rangering som er foretatt årlig siden 2002. Etter Danmark følger Sverige – noe som bekrefter Nordens dominans.

Blant de lavest rangerte finner vi Kina på en 177. plass og Nord-Korea helt sist. I den vestlige verden sliter USA fremdeles. RSF sier at President Trump ikke gjør det lett for journalister med sin fiendtlige holdning mot pressen med blant annet oppmuntring til hat mot journalister og anklager om «fake news» mot alt som lukter av kritikk mot presidenten. USA havner langt nede på rangeringen – på 45.plass – selv om det er opp 3 plasser fra i fjor.

«Vi går inn i et avgjørende tiår for journalistikk knyttet til kriser som påvirker fremtiden, ” uttaler generalsekretær for RSF, Christophe Deloire. “Coronavirus-pandemien illustrerer de negative faktorene som truer retten til pålitelig informasjon, og er i seg selv en forverrende faktor. Hvordan vil informasjonsfrihet, pluralisme og pålitelighet se ut i 2030? Svaret på det spørsmålet blir bestemt i dag. «

Det er en klar sammenheng mellom undertrykkelse av mediefrihet som svar på coronavirus-pandemien, og et lands rangering i indeksen. Både Kina (177.) og Iran (ned 3 til 173.) sensurerte sine store koronavirusutbrudd omfattende. I Irak (ned 6 til 162.) fratok myndighetene Reuters sin lisens i tre måneder etter at den publiserte en historie som satte offisielle coronavirus-tall. Selv i Europa hadde statsminister Viktor Orbán fra Ungarn (ned 2 på 89.) en lov om «koronavirus» vedtatt med straffer på inntil fem års fengsel for falsk informasjon, et fullstendig uforholdsmessig og tvangsmiddel.

Nordens Nyheter understreker at denne nyheten er valgt ut fra nøytrale nyhetskriterier, og ikke ut fra partipolitisk tilhørighet til den borgerlige norske regjeringsblokken som har makten. Alle, både politikere i posisjon og opposisjon og media kan sole seg i glansen fra tittelen som verdensmester i pressefrihet!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*