Sverker-Martinløøf regnes som Handelsbank-sfærens "Wallenberg). Han har vært styreleder i -gruppens maktselskaper Industrivärden, SCA og SSAB, ,skriver Nordens Nyheter.
Sverker-Martin  Løøf regnes som Handelsbank-sfærens «Wallenberg). Han har tidligere vært styreleder i bankens maktselskaper Industrivärden, SCA og SSAB, skriver Nordens Nyheter.

Øyvvind Fjell i Delphi Fondene, store i Norden, sørget for en avkastning på 45 prosent for sine aksjeplasseringer ifjor. Finansavisen kaller ham «Nordisk mester i finansforvaltning», og Fjell sier til avisen 17. februar at han tror på det svenske aksjemarkedet i år. den svenske avisen Dagens Industri» venter en aksjeoppgang på inntil 20 prosent generelt  i år, slik Nordens Nyheter skrev i en analyse i janur i år. Delphi har en forvaltning på 5,6 milliarder kroner. Fjell sier han tror svenske aksjer stiger mest   i Norden, etterfulgt av danske, finske og  norske aksjer. Nordens Nyheter skrev sin analyse om svenske aksjer 21. desember ifjor.

Oljefondet tror på Svverige

Oljefondet har investert 151 milliarder kroner i nordiske foretak. Sverige er oljefondets største investorland i Norden med 86 milliarder norske kroner investert  i  146 foretak. Norges Banks Investment Management har investert 36 milliarder kroner i 46 prosjekter i Danmark, mens oljefondet har investert 29 milliarder norske kroner på 65 foretak, viser tall fra Norges Bank. Dette utgjør to prosent av et oljefond på 7200 milliarder kroner. Danmarks ti største bedrifter i oljefondets portefølje, har steget 26,2 proent på årsbais, Sveriges ti  største steg 7,4 prosent , mens oljefondets ti største aksjeposter i Finland steg med 7,4 %, viser Nordens Nyheters kartlegging av aksjeutvviklingen  i  nordiske selskaper i 2015.

-Sverige har nå Europas sterkeste  økonomi, skriver den svenske  finansministeren Magdalena Andersson

Sverige største investorland

De nordiske landene troner på toppen av Forbes’ liste over hvordan det er å drive forretninger i ulike land. Danmark gikk helt til topps på  årets liste i Forbes, med Norge på tredjeplass. Sverige ligger på femteplass, mens Finland er nummer seks.  Også New Zealand og Irland  ligger i toppsjiktet, mens USA havner på 22. plass og faller dermed fire plasser fra ifjor. Det er sjette år på rad at USA faller på listen. Rankingen bygger på 11 faktorer, blant annet graden av korrupsjon og beskyttelsen av investeringer. Innovasjon, skatter, teknikk, frihet for personer og næringsliv samt utviklingen på aksjemarkedene spiller også inn i vurderingen. Men Nordens Nyheters analyse  viser altså at Sverige  er Norges største  investorland- uansett hva Forbes skriver.

SEB juvelen i kronen

Oljefondets svenske aksjer er altså mer enn dobbelt så store som de danske og tre ganger så store som investeringene i Finland. Wallenberg-banken SEB, der NBIM satser 3 milliarder norske kroner( eier 1,29 prosent), har steget 51,5 prosent på årsbasis frem til idag ifølge Euroinvestor. Lås-eksperten Assa Abloy, der fondet satser 4,6 milliarder kroner( eier 3,13 prosent), har steget 28,8 prosent. Svenska Cellulosa, der oljefondet eier nesten 8 prosent av aksjene, har steget 43,7 prosent. Dette er oljefondets tre beste svenske vekstaksjer.

Her følger de ti største svenske investeringene:

Volvo       9,5 milliarder      Aksjekurs ned 8,1 % på ett år        Eierandel 5,9 % (Stor aksjonær)
SCA          7,9 milliarder     Aksjekurs opp 43,7 % på ett år      Eierandel 8 % ( Stor aksjonær))
Ericsson  5,7 milliarder     Aksjekurs ned 16,5 % på ett år       Eierandel 1,9 %
Nordea    4,8 milliarder     Aksjekurs opp 3,6 % på ett år        Eierandel 1,4 %
Investor   3,3 milliarder     Aksjekurs opp 11,0 % på ett år      Eiereandel 1,6 %
Swedebank 3,2 milliarder Aksjekurs ned 3,2 % på ett år        Eierandel 1,3 %
SEB          3,0 milliarder     Aksjekurs opp 51,5 % på ett år      Eierandel 1,3 %
Industrivärden 1,2 milliarder Aksjekurs opp 4,8 % på ett år  Eierandel 2, 0 %
Skanska   1,4 milliarder       Aksjekurs ned 2,4 % på ett år      Eierandel 2,03 %

Vestas Winds steg mest

Oljefondets ti største aksjeposter i Danmark økte mest i Norden. Vestas Winds Systems AS`aksjer steg med hele 109,2 prosent det siste året frem til idag. Oljefondet og det amerikanske investeringsselskapet BlackRock har vært de største eierene i selskapet. NBIM har investert 1,6 milliarder kroner i selskapet, og eier 2,56 prosent av aksjene. Black Rock eier 4,94 % av aksjene i Vestas.  Legemiddelselskapet Novo Nordisk i Danmark, har steget med 46,9 prosent mens den danske juveleren Pandero har steget med 65,1 prosent. Logistikkselskapet DSV A/S har steget med 40,2 prosent , mens oljefondets aksjer i Mærsk er den store taperen. Aksjene falt 27,5 prosent på årsbasis.  MaerskMcKinney Møller fikk kjøpe betydelige andeler av danske oljefelt for mange år siden, og rammes nå  av lave oljepriser. Totalt har oljefondet investert 36 milliarder kroner 49 danske foretak.

Her er oljefondets ti største investeringer i Danmark etter eierandel og investert kapital:

Novo Nordisk   12,0 milliarder       Aksjekurs opp 46,9 % på ett år            Eierandel 1,43 %
Danske Bank      4,6 milliarder       Aksjekurs opp 7,9 % på ett år               Eierandel 2,22 %
Maersk                4,1 milliarder        Aksjekurs ned 27,5%på ett år               Eierandel 1,26%
Novoenzymes    1,8 milliarder        Aksjekurs opp 24,5 % på ett år            Eierandel 1,75 %
Vestas Winds     1,6 milliarder       Aksjekurs opp 109,2% på ett år            Eierandel   7,5 %
Carlsberg             1,1 milliard           Aksjekurs opp 26,5 % på ett år             Eierandel 1,3 %
TDC                      1,0 milliard          Aksjekurs ned 30,8%på ett år               Eierandel 2,09%
DSV                      0,9 milliard          Aksjekurs opp 40,2% på ett år              Eierandel 2,19 %
Pandora               0,9 milliard         Aksjer opp 65,1%på ett år                       Eierandel 2,09%
FLSmidt              0,4 milliard          Aksjer ned 14,1%på ett år                       Eierandel 2,23%

Nedtur rammer aksjer

Oljefondets finske aksjer har bare steget med 7,44 prosent ifølge Euroinvestor det siste året frem til idag. Men Finland har to aksjer som  Norges Banks Investment Management følger svært nøye. Det er treforedlingsselskapene Stora Enso og UPM Kymmene, som produserer  biodiesel og forsker på «grønne produkter». Marcus Wallenberg, som er styreledeer i Skandinaviska Enskilda Banken(SEB), som topper den svenske listen med tanke på teoretisk aksjegevinst, er også en av tre sentrale eiere i Stora Enso, der det svenske  investeringsselskapet FAM( Foundation Asset Management) er en av tre store eiere. Den ene er oljefondet, som har 8,77 % av aksjene i Stora. De to andre store aksjonærene er den finske staten og FAM. Totalt har oljefondet satset s29 milliarderkroner i 65 finske foretak/prosjekter. Her er Norges Banks Investment Managements ti største aksjeposter i Finland, med verdistigning/fall det siste året:

UPM Kymmene  5,0 milliarder       Aksjekurs opp/ned 0 på ett år        Norsk eierandel 7,64 %
Stora Enso           4,3 milliarder       Aksjekurs opp 15,6%                         Norsk eierandel 7,44 %
Nokia                    4,0 milliarder        Aksjekurs opp/ned 0                       Norsk eierandel 1,78%
Sampo                  2,6  milliarder        Aksjekurs opp 19,8%                       Norsk eierandel 1,33 %
Wärtsilä               1,8 milliarder        Aksjekurs opp 12,1%                         Norsk eierandel  2,66%
Kone                     1,5 milliarder         Aksjekurs ned 10,2%                        Norsk eierandel 0,85%
Fortum                 1,3 milliarder        Aksjekurs ned 27,0 %                       Norsk  eierandel  0,89%
Metso                    0,7 milliarder       Aksjekurs ned 18,0%                        Norsk eierandel 2,01%
Kesko                    0,5 milliard          Aksjekurs opp 18,4%                         Norsk eierandel  1,8%
Cramo                   0,2 milliard          Aksjekurs opp 63,7 %                       Norsk eierandel 3,06 %

Best  i Europa

Ifølge det svenske finansdepartementet er prognosen for 2015 økt til en vekst på 3,6 prosent, opp fra en tidligere prognose på 2,8 prosent, og på 3,1 prosent neste år, opp fra 2,4 prosent. Dessuten fortsetter arbeidsløsheten å falle, til 6,5 prosent i 2017. Andersson påpeker at veksten i Sverige er høyere enn både USA, Storbritannia og Tyskland, og dessuten er den høyeste i Norden.Hun mener at det er en økning i investeringene som ligger bak den økte veksten.   Hun forteller også at underskuddet på statsbudsjettet synker i årene som kommer, i likhet med statsgjelda.

Finansminister Magdalena Andersson mener svensk økonomi er den beste i Europa( Foto: Christian Poul/ Regeringskansliet)
Finansminister Magdalena Andersson mener svensk økonomi er den beste i Europa( Foto: Christian Poul/ Regeringskansliet)

– Vi ser at vi i 2018 kommer til å ha et betydelig mindre underskudd enn da vi overtok i 2014, trass i den spesielle situasjonen med mange som søker asyl i Sverige, sier Finansminister Magdalena Andersson..

 

Denne artikkelen har 1 kommentar

  1. Nils Petter Tanderø

    Nordens Nyheter var igjen først ute med en nyhet om sterk vekst i svensk økonomi, sosm ble fulgt opp av Hegnar On Line i desembber. Finansavisen skrivver igjen at forvvalter Øyvind Fjell i Delphi Fondene, tror mest på svenske aksjer i år.

    Red. Nordic News.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*