President Joachim Gauch besøker Norge som viktig energipartner(Foto:Wikipedia)
President Joachim Gauch besøker Norge som viktig energipartner(Foto:Wikipedia)

Etter invitasjon fra Hans Majestet kong Harald V vil Tysklands president Joachim Gauck og fru Daniela Schadt avlegge statsbesøk til Norge 11. til 13. juni 2014. Statsbesøkets to første dager vil finne sted i Oslo, mens besøkets tredje dag finner sted i Trondheim. Statsbesøket understreker viktigheten av det tysk-norske samarbeidet i NATO og mellom EU-landet Tyskland og Norge utenfor EU, skriver Nordens Nyheter. Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt tar imot Tysklands kansler Angela Merkel  og statsminister David Cameron til et minitoppmøte i Harpsund ved Stockholm. Tema er finanskrisen i EU og spørsmålet om valg av leder i EU-kommisjonen, skriver Nordens Nyheter. Dermed er Norden i fokus på den europeiske politiske scenen. Russland-ekspert advarer Finland mot å gå med i NATO, skriver Nordic News.

Programmet vil blant annet omfatte offisiell mottakelse på Slottsplassen, gallamiddag på det kongelige slott og regjeringens lunsj på Akershus slott. Presidenten vil også møte stortingspresident Olemic Thommessen, statsminister Erna Solberg og besøke Youngwood-festivalen i Frognerbadet. Statsbesøket avsluttes i Trondheim hvor president Gauck og fru Schadt skal besøke Nidarosdomen og Marintek. I tillegg vil det bli avholdt lunsj i Erkebispegården i Trondheim.

Tette tyske bånd

Det tetter politiske samarbeidet mellom Norge og Tyskland styrker Norden som region i Europa. Den norsk-svenske unionen er tross for Sveriges medlemskap i EU, gjenopprettett i en moderne form, der begge land har en solid sammenvevet økonomi. Etter oljefunnet på Ekofisk i 1968 har Norge blitt en likeverdig partner med Sverige, med et statlig oljefond på fem tusen to hundre og femti milliarder kroner. Regjeringen Erna Solberg følger dermed opp statsminister Jens Stoltenbergs tette samarbeid med kansler Angela Merkel, som gjør Tyskland til en av Norges viktigste økonomiske og utenrikspolitiske partnere.

Tyske aksjer

Deler av det norske oljefondet er plassert i store nordiske, europeiske og amerikanske bedrifter med betydning for internasjonal økonomi. Dette skaper avhnegighet mellom nasjonalstatene: Det som er bra for Volvo er bra for Sverige, og det som er bra for Statoil er bra for Norge. Oljefondet er en av AB Volvos største aksjonærer,og er store i Svenska Cellulosa og Stora Enso, som produserer rent biodrivstoff for buss og bil. Norge har også store aksjeposter i de tyske enegiselskapene E. ON og RWG som deltar på den norske kontinentalsokkelen. Norges Banks oljefond og det amerikanske investeringsselskapet BlackRock har sammen en dominerende minirotetsandel i Deutsche Bank.

Ansvar for å hjelpe

Sverige,Danmark og Finland er med i EU, mens Norge og Island står utenfor unionen. Norge, Danmark og Island er alle med i NATO. Den forrige norske regjeringen Stoltenberg har vært en lojal norsk samarbeidspartner for EU og Angela Merkel. Dermed er Nordens fremtidige samarbeide rettet mot både EU og NATO, med Norge og Norden som Europas rikeste regioner. Dette legger et økt utenrikspolitisk press på de nordiske landene. Med rikdom følger et større ansvar som hvilerm de nordiske regjeringer, skriver Nordens Nyheter i en kommentar. Det finnes ikke russisk hat mot Finland, men hvis Finland blir medlem i NATO, viser det at landet har et Russland-kompleks, sier Markov, som er statsviter, til Hufvudstadsbladet.

Klager på russofobi

– Hvis Finland ønsker å bli med i NATO, bør dere først tenke litt. Vil dere være med og starte tredje verdenskrig? Antisemittismen startet andre verdenskrig. Russofobien kan starte en tredje. Finland er et av de mest russofobiske landene i Europa, etter Sverige og de baltiske landene, sier Markov til den finske avisen. Ønsker Finland å starte tredje verdenskrig, spør Russlands president Vladimir Putins personlige utsending Sergej Markov. Spørsmålet er om president Barrack Obama og USA risikerer en tredje verdenskrig etter en russisk invasjon i Finland, skriver Nordens Nyheter.

Russlands utenriksminister Sergei Lavrov er på besøk i Finland etter sin finske kollega Erkki Tuomiojas innbydelse. Forhandlingene pågår i Åbo(Turkuu)sør-vest i Finland. Det russiske UDs offisielle talsmann Aleksander Lukasjevitsj sa i helgen at Lavrov og den finske utenriksministeren vil diskutere forskjellige spørsmål om russisk-finsk samarbeid, også  i østersjøregionen og Arktis. Ministrene vil  utveksle meninger om aktuelle internasjonale problemer som situasjonen i Ukraina og Syria. Russlands utenriksminister mener uttalelsene fra Putin-utsendte Sergej Markov ikke bør overtolkes. I helgen omtalte Markov Finland som «et av de mest russofobiske landene i Europa».

 

Kansler Angela Merkel ser på Norge som en siktiv samarbeidspartner(Foto:Bundeskanzleramt)
Kansler Angela Merkel ser på Norge som en siktiv samarbeidspartner(Foto:Bundeskanzleramt)

Denne artikkelen har 1 kommentar

  1. Det er interessant at den gamle okkupasjonsmakten Tyskland er blitt Norges nærmeste energipartner. Jeg er så gammel at jeg husker Finlands tett forhold til Hitler-Tyskland fordi de fryktet bolsjevikene. Dagens situasjon med en ekspansjonistisk russisk president, som forsøker å presse Finland og Sverige, er til ettertanke. Vi må stå sammen i Norden og styrke forsvaret. Påtroppende generalsekretær Jens Stoltenberg måfår Sverige og Finland inn i NATO!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*