Norge var lenge blant topp tre på fornybar energi i Europa. Nå går land etter land forbi oss.
I 2014 lå produksjonen av fornybar energi i Norge på 151 terawattimer, ifølge tall fra Eurostat. Det aller meste kom fra vannkraft. Tallet er høyt, men viser samtidig at Norge har mistet pallplassen i fornybarkappløpet i Europa. skriver NTB.
Fram til 2002 var det bare Frankrike og Sverige som produserte mer fornybar kraft enn Norge. I 2003 gikk Tyskland og Italia forbi. Spania passerte oss i 2009.
Samtidig klatrer land som Storbritannia og Østerrike stadig nærmere det norske nivået, med gode muligheter til å gå forbi de nærmeste årene.
Ambisiøst fornybarmål
Det er EUs ambisiøse klimapolitikk som ligger bak. Mens produksjonen av fornybar energi i Norge har økt med bare 14 prosent de siste 25 årene, vil produksjonen om få år være tredoblet i EU. Målet er å nå 27 prosent fornybar kraft i EU som helhet i 2030.
Den største fornybarkjempen i Europa er i dag Tyskland, som har mer enn seksdoblet sin produksjon. Tyskland produserer nå nesten tre ganger så mye fornybar energi som Norge. Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) syns ikke det er så rart.
– Tyskland har tross alt et kraftmarked som er mange ganger større enn vårt, sier han til NTB.
Høy fornybarandel
Selv om produksjonen av fornybar energi øker kraftig i Europa, er det få som kan konkurrere med Norge når det kommer til fornybarandel.
– Jeg syns vi skal være stolte av det vi har fått til i Norge, sier Lien.
Norge produserer fornybar kraft tilsvarende 110 prosent av det som forbrukes her i landet, slik at et overskudd kan eksporteres til utlandet. Samtidig har investeringene tatt seg betydelig opp de siste årene.
I alt 8 nye terawattimer er på vei.
– Vi bygger ut nok fornybar kraft til å forsyne 300.000– 400.000 husstander, og det skjer i en situasjon hvor vi allerede produserer 10 prosent mer fornybar kraft enn vi bruker, sier Lien.
Samlet sett står fornybar energi for 69 prosent av energiforbruket i Norge, bare slått av Island, som har en fornybarandel på 71 prosent. Sverige er nummer tre med 53 prosent.
Hei,
Torsdag 01/12 har Nordicnews/Nordens Nyheter en sak på nett med tittelen «Norge sakker akterut på fornybar energi». Saken gir en svært misvisende virkelighetsframstilling.
Vi ber derfor at vedlagte innlegg av olje- og energiminister Tord Lien tas inn på deres kommentarsider snarest.
Imøteser tilbakemelding på når innlegget kan ventes publisert.
Med vennlig hilsen
Håkon Smith-Isaksen
Kommunikasjonsrådgiver
Olje- og energidepartementet
tlf 906 83 887
Norge leder innen fornybar
Ikke noe annet land i fastlands-Europa har større andel av fornybar kraft i sitt energisystem enn Norge. Da er det underlig å lese hos Nordens Nyheter at Norge «sakker akterut på fornybar energi».
Takket være en stor innsats på fornybarområdet produserer noen av de største landene i Europa nå mer fornybar energi i enn Norge. Men Norge ligger fortsatt langt foran i andelen fornybar energi både i kraftproduksjonen og i vår totale energibruk. Vårt kraftsystem består faktisk av nær 100 prosent fornybar energi. Norge er det eneste landet i Europa som er netto eksportør av kraft. Vi produserer altså mer fornybar kraft enn det vi forbruker selv.
Av den totale energibruken i Norge, inkludert transport og industri, er andelen fornybar 69 prosent. Her er vi så vidt slått av Island.
Til sammenlikning har EU-landene satt seg et mål om en andel fornybar energi på 27 prosent innen 2030. Det er gledelig, men for å ta igjen Norge på dette området har de en lang vei å gå.
At andre land bygger ut mer fornybar energi er positivt, og helt nødvendig for å nå klimamålene. Tyskland trekkes særlig fram i artikkelen. Det tyske kraftmarkedet er betydelig større enn det norske, nesten fem ganger så stort. Andelen fornybar i den tyske kraftproduksjonen er nå 30 prosent. Den resterende kraftproduksjonen er fortsatt i hovedsak basert på kull-, gass- og kjernekraft. Dette til tross for at Tyskland nesten har tidoblet sin fornybarproduksjon i løpet av de siste 25 årene. Årsaken er at Tyskland hadde en veldig liten andel fornybar kraftproduksjon som utgangspunkt, mens har vi fått mesteparten av vår kraft fra fornybare kilder siden vannkraften begynte å bli bygget ut på slutten av 1800-tallet.
Likevel øker vi også i Norge den fornybare kraftproduksjonen betydelig. Det bygges i dag ut mer fornybar kraftproduksjon her til lands enn det er gjort de siste 25 årene. Inkludert den kommende vindkraftutbyggingen i Trøndelag er nærmere åtte nye terrawattimer (TWh) i ferd med å bli realisert. Det tilsvarer årsforbruket til rundt 400.000 husstander. Norge ligger med andre ord langt foran feltet når det kommer utbygging og bruk av fornybar energi. Det har vi grunn til å være stolte over, skriver olje og energiminister Tord Lien.