Olje og energiminister Tord Lien er viktig for Tyskland(Foto:OEC/Scanpix)
Olje og energiminister Tord Lien er viktig for Tyskland(Foto:OEC/Scanpix)

 

Norge er EU`s nest største gassleverandør etter Russland. En tredel av EUs importerte gass kommer fra Russland, hvorav halvparten via Ukraina. En stans i forsyningene vil kunne få store konsekvenser også for flere EU-land. Samtalene mellom Ukraina og Russland pågår i Brussel med europeisk mekling, og EUs energikommissær Günther Oettinger opplyser at forhandlingene skal gjenopptas tirsdag eller onsdag denne uken. Ukrainas energiminister Yurij Prodan ser positivt på at samtalene fortsetter.

Kan stenge kranen

Ukraina og Russland klarte ikke å bli enige om en ny gassavtale natt til tirsdag. Den russiske regjeringen truer med å stenge gasskranene hvis ikke Ukraina blar opp flere titall milliarder kroner. Dermed ser Europa og kansler Angela Merkel på Norge som en alt viktigere gassleverandør. Norge er Europas nest største gassleverandør, og derfor en svært viktig energipartner for Tyskland, skriver Nordens Nyheter. Regjeringen i Russland truer med å stenge gasstilførselen til Ukraina hvis ikke landet betaler en sum tilsvarende 25 milliarder kroner senest tirsdag denne uken. Det russiske energiselskapet Gazprom mener Ukraina skylder denne summen som betaling for tidligere gassleveranser.

Gasspris opp

Russerne økte prisen på gassleveransene til Ukraina etter at den prorussiske ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj ble avsatt i februar. I tillegg krevde russerne over 30 milliarder kroner, noe de nye myndighetene i Ukraina stemplet som «økonomisk aggresjon». Håpet om en ny gassavtale mellom de to nabolandene ble styrket etter at Russlands president Vladimir Putin og den nyvalgte ukrainske presidenten Petro Porosjenko møttes i Normandie i anledning D-dag-markeringene forrige uke. Forholdet mellom landene Ukraina og Russland er fortsatt svært spent som følge av kampene mellom regjeringsstyrker og prorussiske opprørere øst i Ukraina. Parallelt med gassforhandlingene i Brussel forhandler Russland og Ukraina om en mulig løsning på konflikten i Øst-Ukraina. Her har kamper mellom sikkerhetsstyrker og prorussiske separatister krevd flere hundre menneskeliv.

Oljeprisen stiger

Det ukrainske utenriksdepartementet skriver har partene kommet fram til en «gjensidig enighet» om å stabilisere situasjonen i regionene Luhansk og Donetsk. Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) mekler i de politiske forhandlingene som foregår i den ukrainske hovedstaden Kiev. WTI-kontrakten er nesten to dollar høyere enn den var før pinse. Prisen er tirsdag påvirket av forventninger om at råoljelagrene i USA vil ha falt for andre uke på rad, når det amerikanske energidepartementet offentliggjør lagertall onsdag, skriver Bloomberg News. Økonomisk vekst i USA, og sterkere vekst i Europa vil trolig holde oljeprisen på dagens nivå eller høyere, skriver Nordens Nyheter.

Olje og energiminister Jurij Prodan  forhandler med russerne i Bryssel(Foto:Novostimira)
Olje og energiminister Jurij Prodan forhandler med russerne i Bryssel(Foto:Novostimira)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*