Partileder Jonas Gahr Støre støtter regjeringens hjelpepakke( Foto: Ap)
Regjeringen Erna Solberg, som arbeider med det norske statsbudsjettet, kan uten problemer avsette 200 milliarder til støtte for næringslivet. Det er avkastning som skulle gått rett inn i oljefondet. Dermed kan dette gjøres uten å sende en skatterekyl tilbake til bedriftene når koronakrisen og børsfallet er over. Den britiske statsministeren Boris Johnson mener fortsatt at det ikke er nødvendig å stenge skoler og barnehager. Han mener dette har for store sosiale kostnader som man bør vente med. Svenskene har foreløpig det samme synet som britene. I Norge er det tverrpolitisk enighet om en krisepakke på minst hundre milliarder kroner. 

Stemningen må snus

Anders Tegnell, statlig epidemiolog ved det svenske Folkehelsetilsynet, går fra sine tidligere uttalelser om at kulminasjonen på antall koronasmittede i løpet av sportsferien hadde nådd sitt høydepunkt i helgen.

- Jeg var litt for optimistisk, sier han til Aftonbladet. På få dager har antallet smittede økt kraftig og ligger nå på over to hundre i Sverige. Tegnell innrømmer at han ikke tror at det vil ta noen dager før nye saker blir registrert og diagnostisert i Sverige. Nå er mer enn 270.000 personer rammet av Korona-viruset globalt.

Vaksine i høst

- Det er derfor smittespredningen ser ut til å forlenges noe lenger enn jeg trodde, sier han, og tror på at toppen nås denne uken. Anders Tegnell mener fortsatt at svenske skoler ikke trenger å bli lagt ned. Stengning av  nasjonale grenser i samband med koronakrisen kan skape en meget alvorlig resesjon,som bare den norske statens olje- økonomi kan klare. Den 16. mars er det vanskelig å oppdrive vaksine mot lungebetennelse for pasienter over sytti år i Oslo. Dette bør den norske regjeringen ta seg råd til. I Italia er det ærklært nasjonal helsekrise, der innbyggerne bes om å holde seg hjemme. I løpet av en måned fra idag er trolig det influensaliknende koronaviruset på tilbakegang, men likevel bør en rik nasjon som Norge, bidra med minst 200 milliarder kroner i stimulansetiltak overfor næringslivet, skriver Nordens Nyheter.

Ulike svensk-norske tiltak

Nå stenger EU grensene i 30 dager for å stoppe koronaviruset. I Italia er Coronasyke på bedringens vei. Journalister i Norge og Sverige diskuterer om Sverige kan ha reagert sent fordi  svenskene var nøytrale og sto utenfor en brutal verdenskrig. Norge var som kjent okkupert av en aggressiv angrepsmakt, noe som kan kan forklare de mer drastiske Korona-tiltakene i Norge. Den norske regjeringen varsler en bred debatt om de neste to årenes budsjetter før sommeren. Da har vi kanskje fått regningen for hele Korona-krisen på bordet, skriver Nordens Nyheter i en kommentar.

Svensk stadsfysikus Anders Hegnell( Foto: SR/SVT)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*