Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1-Gruppen frykter at Norge også kan nullrente(Foto:Flickr/Sparebank 1)
Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1-Gruppen frykter at Norge også kan nullrente(Foto:Flickr/Sparebank 1)

Rentekutt er ikke nødvendig nå, men svak utvikling i våre naboland gjør at også Norge må forberede seg på styringsrente ned mot 0 prosent, ifølge SpareBank 1. Dermed støtter hun Nordens Nyheters analyse forrige uke om at Norges bank må sette ned styringsrenten med minst en prosent. Vi forutsetter dagens oljepris og svak økonomi inn i neste år. Sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 Gruppen er den første i Norge som «kaller en spade for en spade». Styringsrenten fra Norges Bank ligger i dag på 1,5 prosent. Sverige kuttet nylig sin rente til 0 prosent, mens styringsrenten i euro-området ligger på 0,05 prosent. Det skjer mot et dystert bakteppe av svak vekst og svak prisstigning. I Norge ligger derimot prisveksten foreløpig nær Norges Banks mål på 2,5 prosent inflasjon, og kronekursen er svak. Spørsmålet er hva banken gjør hvis prisveksten skulle falle kraftig eller kronekursen styrke seg kraftig. Veksten i husholdningens gjeld er en viktig årsak til at Norges Bank foreløpig har vært forsiktig med å kutte renten ytterligere. Gjeldsveksten blir forsøkt bremset gjennom at bankene er pålagt økt egenkapital, og at boligkjøpere må ha høyere egenkapital.

Må vurdere tiltak

Hvis det blir behov for å kutte renten ytterligere ned mot 0 prosent også i Norge, må Norges Bank finne andre måter å holde gjeldsveksten i sjakk på, understreker SpareBank 1. – Å øke kapitalkrav til banker er ikke åpenbart rett medisin. Dagens regulering av banker gjør at bankene gir boliglånskunder billige lån, mens lån til bedrifter blir dyrere, påpeker banken i en pressemelding.

Gir mer gjeld

– Skulle det blir behov for å senke renten for å hjelpe bedrifter, vil det kunne føre til enda høyere gjeldsopptak i husholdningene. Andre virkemidler for å dempe gjeldsvekst og dempe overinvestering i bolig bør i en slik situasjon vurderes, heter det.

Økt usikkerhet

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen ga nylig overfor NRK uttrykk for at han venter flere rentekutt fra Norges Bank det neste året. Han spår en rente som nærmer seg 0 fra dagens nivå. Også storbankene Nordea og DNB har sagt at det er økt sannsynlighet for signaler om rentenedgang når Norges Bank legger fram en ny prognose for renteutviklingen på sitt rentemøte i desember, skriver Nordens Nyheter og Dagens Næringsliv.

 

Sjeføkonom Erik A. Bruce i nordea Markets tror også på lavere norsk rente(Foto:Flickr/Nordea Markets)
Sjeføkonom Erik A. Bruce i nordea Markets tror også på lavere norsk rente(Foto:Flickr/Nordea Markets)

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*