Norsk vannkraft i vorksomhet før utbygging - her Tinfos før utbyggingen på Notodden (Foto: Tinfos.no)
Norsk vannkraft i virksomhet før utbygging – her Tinfos på Notodden (Foto: Tinfos.no)
Norsk vannkraft er den rimeligste energikilden Tyskland kan ta i bruk som back-up for solceller og vindkraft, viser ferske beregninger.

SINTEF skriver at Tyskland har fått mye sol- og vindkraft inn i energisystemet sitt. Så mye at landet om kort tid må ha tilgang til strømkilder som kan kobles raskt inn når sola uteblir og vinden ikke blåser. Ifølge Magnus Korpås,  vitenskapelig rådgiver ved SINTEF og professor ved NTNU, har han sammen med kolleger det siste året regnet på hva det vil koste å dekke Tysklands back-up-behov. Forskerne har beregnet kostnadene for to konkurrerende løsninger:

Tyskerne kan enten bygge hurtigregulerende gasskraftverk som kan slås raskt av og på – eller bruke norsk vannkraft som “batteri”: hente strøm fra Norge når det kniper og seinere sende tilbake overskuddskraft som kan pumpe vann opp igjen i norske dammer. Dette er de mest aktuelle alternativene i dag.

– Det er usikkert hva prisene for naturgass og CO2-utslipp blir i Europa framover. Men for de fleste kombinasjonene av forutsetninger vi brukte i regnestykkene, blir import av norsk vannkraft billigere enn produksjon av lokal gasskraft. I det sentrale scenariet blir kostnadsforskjellen 40-50 øre per levert kilowattime i vannkraft-Norges favør, sier Korpås.

Norge som batteri for Europa
Norge som batteri for Europa (Foto: Hydro.com)

 

Back-up-kraft

Leveranser av “back-up-kraft” fra Norge – balansekraft på fagspråket – krever en rekke investeringer. Flere vannkraftverk må utvide kapasiteten, og flere må bygges om til såkalte pumpekraftverk. Det vil si at de får turbiner som kan reverseres og dermed bli i stand til å pumpe vann tilbake igjen i reservoarer når det er billig sol- og vindkraft i markedet.

For at slik pumping skal bli mulig i tilstrekkelig grad, må det bygges tunneler mellom vannreservoar som ikke er forbundet i dag. I tillegg trengs nye undersjøiske strømkabler til Kontinentet, og det norske linjenettet må forsterkes, skriver SINTEF

 

Denne artikkelen har 1 kommentar

  1. Dette var en teknisk artikkel som ga meg ny innsikt. Jeg er en vanlig jernbanearbeider fra Vestfold og jeg har ikke tidligere tenkt på avhengigheten landene i mellom når det gjelder energi og strøm. Skriv flere artikler av denne typen, journalist Harald Pettersen. Med vennlig hilsen Erik Heming

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*