Leif Johansson er styreleder i AstraZeneca og Ericsson og har vært CEO i Volvo(Foto:Ericsson)
Leif Johansson er styreleder i AstraZeneca og Ericsson og har vært CEO i Volvo(Foto:Ericsson)

 

Pfizer vil overta danske Novo Nordisk og svensk britiske AstraZeneca. Et bud fra amerikanske Pfizer er avvist av AstraZeneca, og danske Novos styreleder har tidligere jobbet for Pfizer. Oljefondet har aksjer for ti milliarder i Novo Nordisk  og 10,5 milliarder i AstraZeneca. En stor AstraZeneca investor har kritisert styret for å avvise Pfizer fornyet tilbudet og oppfordret ledelsen til å starte forhandlinger, ifølge The Telegraph. Wallenberg-selskapet Investor eier 4,1 prosent av aksjene i AstraZeneca, og har utsett tidligere konsernsjef i volvo, Leif Johansson, som styreleder i Astr Zeneca.

Investoren, taler for et fond i ett av AstraZeneca topp fem aksjonærer, sa han var «skuffet» styret straks avfeid Pfizer tilnærming. Wallenbergs Investor AB eier 4,1 prosent i Astra Zeneca. Oljefondets partnere franske Axa og amerikanske BlackRock, fins også på eiersiden. Oljefondet eier 2,11 prosent i Axa der fondet har investert 8,6 milliarder kroner.
Svenske Göran Ando er formann i styret i Novo Nordisk A / S. Dr Ando Han kom Celltech fra Pharmacia, idag Pfizer i USA, der han var konserndirektør og president for R & D med ekstra ansvar for produksjon, IT , forretningsutvikling og Fusjoner og oppkjøp ( M & A ) 1995-2003 .Novo Nordisk Foundation er en non-profit institusjon, med formål er å gi et stabilt grunnlag å gi et bidrag til vitenskapelige, humanitære og sosiale framskritt. En studie bestilt av Europakommisjonen konkluderte i 2007 at kontrollforsterkende mekanismer som A-og B-aksje struktur er  tillatt i alle europeiske land etterforsket og at de ikke har en negativ innvirkning på verdiskapning for aksjonærene.
Novo A / S

Lønnsom dansk gruppe

Novo A/S er et unotert dansk aksjeselskap, eid av Novo Nordisk Foundation og etablert for å forvalte stiftelsens midler og å aktivt investere i andre selskaper. Alle A-og B-aksjer i Novo Nordisk A / S, som tidligere var eid av Novo Nordisk Foundation, ble overført til Novo A / S på 31 desember 1999.  Oljefondet har investert 8, 5 milliarder kroner i Novo Nordisk A/S og 1,5 milliarder i Novoenzymes. I sistnevnte selskap eier fondet 1,33 prosent. Novo A / S er største aksjonær i Novo konsernets to børsnoterte selskaper, Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S. Svenske Dr Ando er spesialist i allmennmedisin og en grunnleggelsen fellow i American College of Rheumatology i USA. Han er styremedlem i Novo A / S , Danmark , Molecular Partners AG , Sveits , Archimedes Pharma , Storbritannia og RAND Health , USA og er utdannet lege ved Linköping Medical University , Sverige.

Kjøpte  lønnsomme Xellia

Xellia er en ledende utvikler og produsent av infeksjonsmedisin for behandling av multiresistente bakterier. Med kjøpetscience i Danmark, som har bidratt til vekst i Xellia.Xellia Pharmaceuticals («Xellia»), en spesialisert legemiddelprodusent med fokus på utvikling, produksjon og global kommersialisering av infeksjonsmedisin, kunngjorde i dag at Novo A/S («Novo»), holdingselskapet til Novo Group, har overtatt samtlige aksjer i selskapet for ca, 700 millioner med hovedkontor i København. science, og en betydelig eier i selskapene Novo Nordisk A/S,  Novozymes A/S og  nå Xellia.

Stor nordisk investor

CEO Carl-Åke Carlsson i Xellia sier til Nordens Nyheter at da ledergruppen kjøpte ut Xellia i 2008, hadde man en ambisiøs plan om å utvikle virksomheten til å bli en verdensledende tilbyder av infeksjonsmedisiner. Xellias produkter mot bekjempelse av multiresistente bakterier bidrar til å løse en global medisinsk utfordring. Selskapet er i dag en ledende leverandør av produkter som Vancomycin og Colistimethate Sodium (CMS). Alle Xellias produkter produseres ved bruk av biologiske prosesser basert på fermentering ved selskapets fasiliteter i Danmark, Norge, Ungarn og Kina, skriver Nordens Nyheter. Novo er en internasjonal investor innenfor life-science, og en stor eier i selskapene Novo Nordisk A/S, Novozymes A/S og Chr. Hansen Holding A/S. Disse selskapene, baserer sin produksjon på tilsvarende teknologi og plattform som Xellia, og er globale ledere innenfor mange av virksomhetsområdene de opererer, med en betydelig vekst de siste årene. CEO Carl-Åke Carlsson i Xellia

-Vi har lykkes i å utvikle virksomheten til å  bli en verdensledende tilbyder av utvalgte infeksjonsmedisiner. Nå som vi konsentrerer oss om fremtiden og videreutvikling av forretningen, inkludert lanseringen av vårt gode utvalg av nye antibiotikaprodukter, ser vi frem til å arbeide med Novo og nyte godt av deres ekspertise i life-science sektoren, sier CEO Carl-Åke Carlsson i Xellia

Ulike aksjeklasser

Novozymes har to typer: A og B-aksjer. Begge aksjene har en nominell verdi på DKK 2 per aksje, men en A aksje gir 10 ganger så mange stemmer som en B-aksje. I desember 2013 Novozymes hadde 49 000 aksjonærer, hvorav ~ 99% var private investorer, hovedsakelig i Danmark. Tjue institusjonelle aksjonærer, inkludert Novo A/S, som eies ca 60% av B lager. Investorer utenfor Danmark holder ca 65% av B felles lager. Novo A/ S holdt 26% av totalt utestående ordinære aksjer og kontrollerte 71% av stemmene gjennom sin eierandel i A ordinære aksjer og 29.131.400 B-aksjer. Novo A / S er heleid av Novo Nordisk Foundation, og så Novozymes er inkludert i konsernregnskapet til Novo Nordisk Foundation. Novo A / S er hjemmehørende i Hellerup, Danmark. Bare to aksjonærer, Novo A / S og Baillie Gifford & Co,har mer enn 5% av den totale felles lager. Dermed  er oljefondet tredje største aksjonær i Novoenzymes med 1,86 prosent av aksjene , med en investering på 4,5 milliarder. Oljefondet satser 8,5 milliarder kroner i Novo Nordisk( eier 0,33 prosent) . Dermed har oljefondet investert 13 milliarder kroner i Novo-gruppen som også kan få et bud fra amerikanske Pfizer.Publisert: 21.05.2013 13:38, oppdatert 4. mai 2014.

Styreleder Gøran Ando i Novo Nordisk AS, kan også  få et  bud fra Pfizer(Foto:Novo)
Styreleder Gøran Ando i Novo Nordisk AS, kan også få et bud fra Pfizer(Foto:Novo)

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*