Konsernsjef Rune Bjerke ble gledelig  overrasket over  å ha slått Nordea som  verdens beste  bank(Foto:Flickr)
Konsernsjef Rune Bjerke ble gledelig overrasket over å ha slått Nordea som verdens beste bank(Foto:Flickr)

Nordea er beste bank i Norden, men DnB er den mest lønnsomme banken. Norske DNB roses opp i skyene av den internasjonale storbanken Citibank. .Den amerikanske storbanken sparer ikke på godordene i sin ferske analyse av DNB. Det norske finanskonsernet utnevnes like godt til en global produktivitetsleder.I analysen som har fått tittelen «Postkort fra Oslo», skriver lederen av Citis europeiske bankgruppe, Ronit Ghose, at DNB er den mest lønnsomme banken i verden. Oljefondet satser ni milliarderkroner i Citigroup, og er tredje største eier sammen med amerikanske BlackRock.For andre år på rad var Nordea ‘Beste bank i Norden’ da finanstidsskriftet Global Finance for noen dager siden gjorde sin årlige kåring av verdens beste banker. I Finland, Danmark, Estland og Latvia tok Nordea også hjem prisen som beste bank.Prisen er en anerkjennelse til de bankene som best oppfyller kundenes behov, samtidig som de legger et godt grunnlag for bankens fremtid. Kåringen tar utgangspunkt i bankenes forretningsutvikling. Nordiske finansanalytikere spår nordiske banker en lys fremtid i årene som kommer.

Christian Clausen er glad

– Jeg er selvsagt veldig glad for anerkjennelsen fra Global Finance. Den viser at vi fokuserer på de riktige tingene og skaper verdier for kundene og aksjonærene, sier Nordeas konsernsjef Christian Clausen. DNB leder 2014-ligaen når det gjelder nettoresultat per ansatt blant alle de bankene vi følger globalt», skriver Ghose og hans team i analysen. Teamet var på besøk hos DNB i Oslo forrige fredag, og likte tydelig det de hørte fra ledelsen på hovedkontoret i Bjørvika.
Citi jekker oppkursmålet med hele 15 kroner til 155 kroner per aksje. Tirsdag formiddag omsettes DNB -aksjen for 130 kroner. treddtil bankens suksess, ifølge Citi, er bankens evne til å få kundene sine over på nettbank. Antall filialer er redusert fra 244 i 2007 til 137 i 2014.
Norges Banks Investment Management satser 9 milliarderkroneri CitiGroup Inc, og er sammen med investeringssselskapet BlackRock, tredje største eier i CitiGroup.

Reduserer kostnader

DnB har planlagt å kutte ytterligere i antall filialer», kommenterer Ghose. Han viser til at konserndirektør for personmarked, Trond Bentestuen, sa på møtet at manuelle transaksjoner i filialene har blitt halvert det siste året, og at det ventes ytterligere reduksjon i år.
Færre filialer tvinger kundene over på nettbank, og Citi synes det er verdt å merke seg at halvparten av billånene, to tredjedeler av forbrukslånene, og ni av ti sparekontoer behandles digitalt. Finansdirektør Bjørn Erik Næss i DNB sier til Dn.no at norske banker generelt var tidlig ute med digitalisering av banktjenester.

– Det har vi jobbet bevisst med. I dag er det langt flere som bruker digitale produkter enn de gamle fysiske filialstrukturene. Det har gjort at vi løpende har kunnet ta ut gevinster og besparelser, fortsetter Næss.

To store norske banker

Under overskriften «Oligopolistisk markedstruktur» fremhever analysen DNBs sterke markedsposisjon i Norge som en stor styrke, særlig når det gjelder å styre rentenivået.»DNB var i stand til å sette press på utlånsrentene i 2014 ved å reprise renten på innskudd», skriver Ghose. Det gjorde at banken klarte å opprettholde rentemarginen i et marked med fallende renter.Ifølge statistikk fra Norges Bank, står DNB bak hvert tredje boliglån som gis av norske banker, og er dermed den desidert største boliglånsbanken. Det er et stykke ned til andreplassen, med Sparebank 1-alliansen som har 20 prosent andel av boliglånene.I rapporten om konkurransen i boliglånsmarkedet Konkurransetilsynet la frem forrige uke, ble nettopp markedsmakten til de største bankene fremhevet.
– Nærmere analyser av listeprisrentene tyder på at DNB, Nordea og Danske Bank gjerne har vært tidlig ute med renteendringer i utvalgsperioden (frem til første kvartal 2014). Dette kan indikere at disse bankene beveger markedet og fungerer som prisledere, og at de andre bankene tilpasser seg deres rentenivå, skriver Konkurransetilsynets direktør Christine Meyer i rapporten.

Konsernsjef christian Clausen iNorde  ble kåret til Nordens beste bank foran DnB( Foto:Flickr)
Konsernsjef christian Clausen iNorde ble kåret til Nordens beste bank foran DnB( Foto:Flickr)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*