Et høyhastighetstog fra Oslo til København, elektriske ferjer og flere elbiler står på ønskelisten når Nordisk råds næringsutvalg forhåpentligvis møter de nordiske transportministrene i mai.

Elektrifisering av  transportnettet ønskes av nordisk utvalg (Foto: norden.org)
Elektrifisering av transportnettet ønskes av nordisk utvalg (Foto: elton-cap.com)

Nordisk råds næringsutvalg har lenge oppfordret de nordiske landenes transportministre til en dialog om å skape større sammenheng mellom transportnett over grensene. Ikke minst spørsmålet om en økt satsing på elektrisitet i transportsektoren er presserende, mener utvalget.

– Vi har tidligere slått et slag for den såkalte 8-millionerbyen, med høyhastighetstog som forbinder Oslo, Göteborg og København. Men vi mener faktisk at man må se på hele transportsektoren i Norden, fra elbiler til elferjer, og at det er en oppgave de nordiske landene må samarbeide om, uttaler formannen for Nordisk råds næringsutvalg, Pyry Niemi.

– Derfor vil vi invitere de nordiske transportministrene til en rundebordssamtale i mai for å fremme dialogen på tvers av grensene, siden den halter litt på transportområdet noen ganger. Vi håper de tar utfordringen og vil møte Nordisk råds parlamentarikere, utdyper han.

Nordisk råd inviterte transportministrene til en rundebordssamtale i 2014 også, men ministrene ønsket ikke å møte næringsutvalget. Den nye invitasjonen kommer kort tid etter et samlet debattinnlegg fra de nordiske energiforsyningsselskapene, som nettopp understreker potensialet i en større fellesnordisk satsing på elektrisitet, også på transportområdet.

En fellesnordisk havn

Utvalget mener også at de nordiske landene skal se bort fra nasjonale grenser og i langt høyere grad bygge ut felles fasiliteter, for eksempelvis i Göteborg havn.

Trikk, T-bane, tog, buss og biler skal drives elektrisk (Foto: norden.org)
Trikk, T-bane, tog, buss og biler skal drives elektrisk (Foto: norden.org)

– Jeg mener at Göteborg havn kan fungere som en fellesnordisk transporthub der man kan satse på å bygge ut bærekraftig transport for alle de nordiske landene, mener næringsutvalgets transportrapportør, Gunvor Eldegaard fra Norge.

– Det samme gjelder for tognettet. Det er jo ingen vits i å bygge ut nettet til grensen hvis det ikke bygges videre på den andre siden, fortsetter hun.

I en tid der klimaspørsmålet for alvor er på vei tilbake på dagsordenen, spiller transportsektoren dessuten en stor rolle som kilde til opp mot 25 % av alle klimautslipp.

– Vi må styrke transporten via elektrifiserte tog og skip og få den vekk fra landeveiene, det er den beste veien mot mindre utslipp, avslutter Eldegaard.

Nordisk råds næringsutvalg møtte den svenske transportministeren Anna Johansson på rådets toppmøte i Stockholm i oktober 2015, men uten å komme videre i spørsmålet.

Nå har imidlertid rådet under sin samling på Åland 26. januar vedtatt å igjen invitere alle de nordiske landenes transportministre til en rundebordssamtale i mai, og Nordisk råds næringsutvalg håper på en konstruktiv dialog med regjeringene.

 

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*