CEO Mads Nipper i danske Ørsted A/S(Foto: Ørsted/Grundfos)

Nordic Investment Bank (NIB) har signert en 8-årig låneavtale med Danmarks største energikonsern Ørsted A/S for finansiering av investeringen i Borssele 1 & 2 havvindpark, ca. 22 kilometer fra kysten av den nederlandske provinsen Zeeland i Nederland.

Lånet på EUR 175 millioner er berettiget til å bli finansiert av NIB Environmental Bond-provenyet. Lånet skal medfinansiere Ørsteds investering i vindparken, som består av 94 vindturbiner, hver med en kapasitet på 8 MW. Den installerte kapasiteten til Borssele 1 & 2 vindpark er 752 MW, noe som gjør den til den største i sitt slag i Nederland.

Vindparkene leverte sin første kraft til det nederlandske nettet i april 2020 og ble satt i drift i desember 2020. I mai 2021 fullførte Ørsted et 50 % salg av Borssele 1 & 2 offshore vindpark til Norges Bank Investment Management.

Dette er et betydelig prosjekt for Ørsted, og et som bruker store mengder dansk og nordisk teknologi. For eksempel ble turbinene, den sentrale delen av anlegget, satt sammen og sendt fra Siemens Gamesa i Danmark. Tårnene og 50 % av overgangsstykkene ble også hentet fra Danmark. Det var også viktige kabelleveranser fra Finland.

«NIB er glad for å støtte Ørsted med dette langsiktige lånet, som diversifiserer finansieringskildene til et verdensledende fornybar energiselskap. Lånet passer også godt med NIBs miljømandat da det bidrar til å dempe klimaendringene, sier André Küüsvek, administrerende direktør i Nordic Investment Bank.

I 2011 ga NIB kunden et lån på 240 millioner euro til finansieringen av Anholt vindpark i Danmark.

Ørsted A/S (tidligere DONG Energy A/S) er Danmarks største energikonsern med fokus på offshore vindkraftproduksjon, hvor det er verdensmarkedsleder. I tillegg driver selskapet med bioenergi og termisk kraft, og salg av elektrisitet og gass.

NIB er en internasjonal finansinstitusjon som eies av åtte medlemsland: Danmark, Estland, Finland, Island, Latvia, Litauen, Norge og Sverige. Banken finansierer private og offentlige prosjekter i og utenfor medlemslandene. NIB har høyest mulig kredittrating, AAA/Aaa, hos de ledende ratingbyråene Standard & Poor’s og Moody’s. Den danske staten er majoritetseier i Ørsted(eier mer enn 50 prosent, mens amerikanske Black Rock og det norske Oljefondet har tilsammen nær 10 prosent av aksjene i det danske selskapet.

Jørgen Kildahl sitter i styret i Ørstedt og det tyske energiselskapet E.ON(Foto: Ørsted)

Ørsted’s styreutnevnte Mads Nipper til group president and CEO 1. Jan., 2021. Nipper var tidligere CEO at Grundfos.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt
Herr Patrik Marckert, Senior Manager Origination, på +358 10 618 0266, patrik.marckert@nib.int

Arild Moen, Senior Communications Officer, på +358 10 618 0496, arild.moen@nib.int


Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*