Her er en av Nordens sunneste grønnsaker( Foto: Unsplash)

Grønt er sunt. Men hvilke grønnsaker er sunnest? Grønnsaksforskere i Norden har funnet frem til de fem sunneste grønnsakene våre, og her kan du lese mer om de fem sunne godsakene.

Den korte forklaringen på at det er sunt å spise grønnsaker, er at de inneholder antioksidanter som beskytter cellene i kroppen mot såkalte frie oksygenradikaler. På denne måten beskytter de oss også mot blant annet kreft og hjerte- og karsykdommer. 

Her er forskernes topp 5-liste over de sunneste grønnsakene vi dyrker på våre breddegrader:

Løk

Løk har positive helseeffekter, delvis fordi den inneholder flavonoider.

Flavonoider er en gruppe fenolforbindelser som er gode antioksidanter, samtidig som de har andre positive egenskaper. Løk inneholder også svovelforbindelser som kan forhindre blant annet hjerte- og karsykdommer. Denne grønnsaken er med andre ord god for blodtrykket, noe du helt sikkert kan merke neste gang du finner frem blodtrykksapparatet for å måle blodtrykket. 

Svovelforbindelsene er også med på å gi løk den karakteristiske lukten og smaken, som avhenger av løketypen og under hvilke betingelser løk dyrkes og lagres. Derfor smaker løk noen ganger sterkere enn andre ganger.

Grønnkål

Grønnkål slår alle andre grønnsaker når det gjelder innholdet av antioksidanter.

Den passer godt til det nordiske klimaet, og får faktisk en enda bedre smak etter en frostnatt. Mange liker imidlertid ikke smaken når den er frisk, men smaken endres når kålen varmebehandles.

Kålrabi

Kålrabi har et meget høyt innhold av vitamin C og er en rotfrukt vi bør spise mye mer av. Den beholder både smak og vitamininnhold over lengre tid, og forskere eksperimenterer i dag videre for å pakke ferske kålrot i pinner – som snacks – uten å forringe næringsinnholdet og smaken i prosessen.

Andre grønnsaker som er rike på vitamin C er paprika og brokkoli.

Tomat

Lykopen er et fargestoff det finnes mye av i tomater. Det meste finnes i skallet, og flere studier viser at lykopen er krefthemmende. Lykopen tilhører en stor gruppe kalt karotenoider. Noen av disse er viktige for kroppen, inkludert betakaroten, som det finnes mye av også i gulrøtter.

Brokkoli

Ikke overraskende er den beryktede og berømte brokkoli også på topp 5-listen. Denne grønnsaken inneholder mange glukosinolater som har en positiv effekt på flere kreftformer. Det finnes omtrent 150 forskjellige typer, og alle grønnsaker i kålfamilien har høyt innhold av glukosinolater. Spesielt har typen glukorafanin i flere studier vist seg å ha en positiv effekt på kreft.

Brokkolien har vist seg å være relativt stabil når den lagres, og tåler med andre ord å bli lagret. 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*